Localitzen un mur medieval al pont vell de Montblanc

L'Ajuntament vol cercar més restes en el marc del projecte d´adequació del parc fluvial del Francolí

19 mayo 2017 18:16 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els treballs d’adequació de la llera del riu Francolí a l’entorn del pont vell de Montblanc han posat al descobert un mur de carreus dels segles XII o XIII. Segons les primeres indagacions del consistori, la troballa es correspondria a un mur que anava perpendicular al pont i que s’unia a un dels estreps de la icònica construcció de la capital de la Conca de Barberà. L’alcalde, Josep Andreu, ha explicat que la hipòtesi més probable és que la riuada de Sant Lluc, l’any 1930, desplacés i trenqués la paret medieval. El consistori montblanquí es planteja ara alçar novament l’estructura i retornar-la a la seva posició original. Mentrestant, vol continuar cercant possibles restes medievals a la zona, especialment a l’altra banda del pont, on antigament hi havia l’Hort d’en Baldrich. El batlle ha recordat que el projecte del pont vell consisteix en l’adequació d’un parc fluvial d’uns 8.500 metres quadrats per reforçar l’atractiu de la vila. Tot i això, Andreu ha garantit que donaran prioritat a les possibles troballes arqueològiques que es puguin anar descobrint.

Els treballs per eliminar uns horts particulars i rebaixar el mur d’un dels extrems del pont vell de Montblanc han permès mostrar completament un dels ullals de la construcció que fins ara romania mig ocult i, alhora, posar al descobert un mur de carreus que data d’entre els segles XII i XIII. Enterrades uns dos metres respecte del mur, les restes haurien format part d’una paret lateral del pont que va desaparèixer com a conseqüència d’un aiguat de principis del segle XX.

En concret, la troballa consta de tres fileres de carreus, d’uns fonaments i d’una paret d’argamassa. L’alcalde, Josep Andreu, ha explicat que “no hi ha cap dubte que es tracta d’una paret medieval i és molt probable que en l’aiguat de Sant Lluc el riu soscavés el fonament, el desplacés i trenqués la paret”. El batlle montblanquí ha subratllat que es tracta d’una troballa “considerable” i de molta “potència”.

A partir d’ara, l’Ajuntament es planteja sol·licitar permís a la Direcció General del Patrimoni per poder alçar el mur amb grues i deixar-lo en la posició que presentava originalment. Després, inspeccionarà si hi ha més restes riu avall i a l’altra banda del pont, a l’entorn de l’hospital de Santa Magdalena, on diverses fotografies antigues recullen l’existència d’ una paret medieval de 20 metres de llargària i 4,5 d’alçada.

L’Ajuntament de Montblanc admet que aquestes troballes poden modificar un dels projectes estrella d’aquesta legislatura com és la creació d’un parc fluvial del Francolí, en un àmbit que abasta uns 8.500 metres quadrats. L’alcalde ha apuntat que continuaran amb la prospecció arqueològica fins a l’octubre i que el projecte de recuperació es podria executar l’any vinent.

Josep Andreu ha destacat que són pocs els ponts medievals que continuen dempeus a Catalunya ja que “els aiguats i les guerres n’han fet desaparèixer els vestigis”. L’alcalde ha reconegut que l’Ajuntament ha trigat massa a actuar i a posar en valor aquesta “joia” medieval i ha garantit que, si apareixen més restes, donaran prioritat al patrimoni arqueològic en detriment del parc fluvial.

El projecte fluvial pretén convertir l’entorn del pont vell de Montblanc en un nou atractiu turístic del municipi i contempla demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la construcció d’una enclusa perquè la llera del Francolí disposi d’una làmina d’aigua de forma permanent. El consistori també vol habilitar unes passeres per a vianants adjacents al pont que creua el riu uns metres més enllà del medieval.

 

Comentarios
Multimedia Diari