‘Los perros’, millor òpera prima del Festival REC

El llargmetratge de Marcela Said posa el focus en la relació entre una dona casada i un excoronel del dictador xilè Pinochet 

10 diciembre 2017 10:55 | Actualizado a 12 diciembre 2017 12:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Solidesa narrativa i actoral per una pel·lícula que tracta un tema tan complex com els ecos que encara ressonen de la dictadura en la societat xilena. Aquest és l’eix central de Los perros, de Marcela Said, el film que s’enduu pel premi del Jurat Internacional com a Millor opera prima en l’edició del Festival REC 2017 de Tarragona.

Amb la mà ferma en la direcció, uns actors en estat de gràcia i una sèrie de cuidades al·legories visuals, Marcela Said construeix un film en el qual teixeix un univers que atrapa a l’espectador i que l’atrapa, de la mateixa manera com la protagonista –Mariana– es veu embolicada en una trama desconeguda per a ella quan aprofundeix en l’univers del seu instructor d’equitació, Juan, un exoficial de cavalleria conegut com El Coronel que està sent investigat per abusos de drets humans. 

«Enguany escollir la pel·lícula guanyadora ha estat complicat, a causa de la qualitat i varietat de les 11 pel·lícules a competició», destaca el Jurat Internacional, que des del passat dimarts ha pogut visionar totes les candidates a millor òpera prima, quatre de les quals –Severina, Club Europa, The starry sky above me i Manifiesto– s’han pogut veure per primera vegada a Espanya en el marc de REC 2017. La resta de llargmetratges a concurs s’estrenaven per primer cop a Catalunya. 

Els membres del Jurat Internacional també van decidir atorgar una Menció especial a Les garçons sauvages/The wild boys, de Betrand Mandico, per tal de reconèixer la tasca de creació «d’un univers cinematogràfic oníric i sensual i una mirada desinhibida sobre el concepte de gènere». 

A més, el Festival REC d’enguany compta amb més pel·lícules que han vist guardonada la seva proposta original, valenta i arriscada. Aquest és el cas d’Adiós entusiasmo, de Vladimir Duran, que ha aconseguit el reconeixement del jurat de la crítica, un film que aprofundeix en els secrets d’una família, que planteja diverses qüestions a través d’una narrativa que manté nombrosos interrogants. 

El jurat ha valorat la manera com el film «es transforma des del punt de vista estètic i narratiu, a partir de la presència d’un cos absent», i destaca la incursió en el gènere musical, «a través d’unes cançons i imatges d’arxiu que evoquen la història familiar en un encertat escenari laberíntic».

El Jurat jove també va concedir una menció per a Tesnota, de Kantemir Balagov, una pel·lícula que relata les decisions d’una família al voltant del segrest d’un dels seus membres i, de la qual, el jurat ha reconegut el «treball del director i les actuacions memorables» del conjunt dels actors.

Comentarios
Multimedia Diari