Mai és tard per escriure

La vallenca Maria Concepció Minguell acaba de publicar la seva primera novel·la amb 60 anys, 'La Casa del Águila'

19 mayo 2017 15:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Esciure una novel·la és una d’aquelles fites incloses al llistat ‘universal’ de «coses a fer al llarg de la vida», juntament amb tenir un fill i plantar un arbre. A molta gent li ronda la idea, però pocs són els qui aconsegueixen engrescar-se i superar el pànic del full en blanc.

Maria Concepció Minguell, de Valls tot i que nascuda a Torregrossa (Lleida), és una de les afortunades. Als seus 60 anys ha aconseguit publicar la seva primera novel·la, La Casa del Águila, que explica la història d’una veïna d’Atienza (Guadalajara) i mare de cinc fills, Isabel del Águila, que va patir en primera persona a mitjà segle XVI les atrocitats de la Santa Inquisició.

«Sempre m’ha agradat escriure, però no trobava el moment per fer el salt cap a la novel·la», explica l’Imma, que ja des de ben joveneta havia escrit relats curts i poesia, aconseguint alguns reconeixements, com el segon accèssit dels Jocs Florals Ciutat de Valls de l’any 1981 celebrats en el context de les Festes Decennals amb el conte En Joan i la Verge de la Candela .

El que li faltava era un motiu que l’empenyés a crear tota una història al seu voltant i, després d’una llarga recerca interior, el trobà. Va ser ara fa 14 anys, quan viatjà amb la seva família al poble medieval d’Atienza. «Aquell castell envoltat d’àligues em va captivar tant que vaig decidir que la novel·la que escrivís havia d’explicar la història d’alguna persona vinculada amb el municipi», recorda l’Imma. Va ser així com començà a fer recerca i trobà l’al·licient que necessitava: Isabel del Águila, una dona jueva del segle XVI i mare de cinc fills que havia viscut a Atienza.

Partint d’aquest personatge real, l’Imma va anar construint la història d’Isabel, el seu patiment com a víctima de la Santa Inquisició i la por vers els seus fills. «El personatge em va captivar tant, que vaig sentir el compromís de donar a conèixer la seva història, posant-me a la seva pell i intentant transmetre el que aquella dona devia haver sentit», explica la Maria Concepció.

D’aquell primer input han passat 14 anys, quatre dels quals l’Imma es bolcà totalment en escriure la novel·la fins a obtenir el resultat final, publicat a finals del 2016 per una editorial de Madrid, Izana Editores.

El llibre es troba a ciutats d’arreu d’Espanya, des de Valls Tarragona, Reus, Lleida o Barcelona, fins a Osca, Canàries, Albacete o Almeria. «Està tenint una acceptació excepcional que no m’esperava pas», diu orgullosa l’Imma després d’haver complert el seu somni. Ara es planteja seguir escrivint, però sense pressions, al seu ritme.

n n n

Comentarios
Multimedia Diari