Mas d'Enric, la primera presó catalana que ha permès visites de familiars

El centre penitenciari de Tarragona, ubicat a la localitat del Catllar, ha sigut el primer en entrar a la Fase 1 de la desescalada. L'accés serà previ control de temperatura i amb mascareta obligatòria. Ara s'afegeixen Ponent (Lleida), Puig de les Basses (Figueres) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada)

18 mayo 2020 10:07 | Actualizado a 18 mayo 2020 10:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els centres penitenciaris de la Generalitat inicien un desconfinament gradual, al ritme de la desescalada de les corresponents regions sanitàries. A partir d'avui, totes les presons ubicades en regions sanitàries en fase 1 recuperaran les visites de familiars i amics per comunicar a través dels locutoris de vidre, suspeses des del 16 de març.

El centre penitenciari de Mas d’Enric (situat al Catllar) és l’únic dels 9 centres penitenciaris de Catalunya ubicat en una regió sanitària en fase 1 (Camp de Tarragona) desde fa una setmana.

Amb l'ampliació de regions sanitàries, les presons que ara se sumen a la tarragonina són: Ponent (Lleida), Puig de les Basses (Figueres) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) on des d'avui dia 18 es restableixen les comunicacions per locutori.

Menys aglomeracions i més distanciament social

Com a mesura de prevenció, només podran accedir dues visites a cada locutori, en lloc de les quatre permeses habitualment. Per evitar cues i facilitar la neteja de les cabines després de cada comunicació, els centres espaiaran les visites de dilluns a diumenge, en comptes d’acumular-les totes durant el cap de setmana.

El desconfinament gradual també implicarà mesures extraordinàries als accessos dels centres penitenciaris. Tots els visitants passaran un control de temperatura obligatori, ja sigui amb pistoles o càmeres tèrmiques.

La incorporació d’aquests instruments serà progressiva i s’haurà completat per a l’inici de la fase 2, que implica el restabliment dels vis a vis i el contacte directe entre presos, amics i familiars, sense la separació del vidre del locutori.

L’adquisició de les càmeres i les pistoles tèrmiques suposarà una inversió a l’entorn de 175.000 euros. Per accedir a les presons serà obligatori l’ús de mascaretes quirúrgiques que proporcionaran els mateixos centres penitenciaris.

Els centres reprendran els vis a vis quan entrin a la fase 2

Quan les regions sanitàries de cada centre penitenciari progressin a la fase 2, les persones privades de llibertat podran reprendre els vis a vis, suspesos des del 13 de març. Els vis a vis són les comunicacions que impliquen contacte directe entre les persones internes i les que les van a veure. Es tracta de les visites íntimes, amb les parelles sentimentals; les familiars, amb fins a quatre persones; i les de convivència, amb la parella i els fills i filles de fins a 10 anys.

En conjunt, els centres penitenciaris de Catalunya reben una mitjana mensual de 32.000 persones que visiten els seus familiars, a través de les comunicacions vis a vis i per locutori. Aquestes visites són un element clau per mantenir els vincles i facilitar el procés de rehabilitació i reinserció social.

El Pla de desconfinament de les presons preveu, en la tercera fase, la recuperació de les sortides programades i els permisos ordinaris, que són a l’entorn de 1.318 al mes en el conjunt dels centres.

Proves PCR per a tots els professionals

Tot i que els departaments de Salut i Justícia han establert que l’avenç d’una fase a la següent estarà marcat per l’estat de l’emergència sanitària a l’exterior, el criteri pot canviar en funció de l’evolució del nombre de positius entre interns i dels contagis entre professionals. En qualsevol cas, sempre serà una decisió avalada per l’autoritat sanitària.

Salut ha començat fa uns dies a fer proves PCR a tots els professionals dels centres penitenciaris i dels centres de justícia juvenil, que també s’estendran a tota la població reclusa.

Un cas actiu de Covid-19 en interns

Des de l'inici de l’emergència, 60 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 59 de donats d’alta. El cas que es manté actiu està ingressat a la unitat hospitalària de Brians 2. També s’han confirmat 80 contagis entre els funcionaris, 47 dels quals continuen actius.

El Centre Penitenciari de Mas d'Enric no ha tingut cap cas positiu entre la població reclusa. I alguns funcionaris amb síntomes han estat aïllats per evitar el contagi.

Comentarios
Multimedia Diari