Mercabarna preveu distribuir dotze milions de calçots aquesta temporada

El mercat majorista calcula que vendran un 60% del total de la producció certificada del calçot de Valls

ACN

Whatsapp
La venda de calçots s'incrementa de cara al cap de setmana, sobretot els dijous i els divendres. Foto: ACN

La venda de calçots s'incrementa de cara al cap de setmana, sobretot els dijous i els divendres. Foto: ACN

Els majoristes de Mercabarna preveuen millorar lleugerament les xifres de la temporada de calçots de l’any passat i esperen vendre uns dotze milions d’unitats, un 5% més del que es va comercialitzar l’any anterior.

Pràcticament tots seran producte de proximitat, provinent especialment de les comarques de Tarragona i l’àrea del Baix Llobregat. En aquest sentit, des del mercat majorista es calcula que vendran un 60% del total de la producció certificada del calçot de Valls.

Un altre dels orígens en alça són les terres de Lleida, tot i que encara n’arriba poca quantitat. La temporada es va encetar el mes de novembre, però el moment àlgid arriba ara, entre finals de gener i febrer i fins a Setmana Santa.

Dijous i divendres, més venda

El Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna presenta ja la imatge pròpia de la plena temporada de calçots, i és especialment els dijous i els divendres quan el moviment de feixos de calçots és més abundant.

Els majoristes són optimistes davant la nova temporada i preveuen incrementar lleugerament l’activitat davant una moda consolidada arreu. Segons els mateixos majoristes de Mercabarna, la moda gastronòmica de la calçotada ha plantat cara a la crisi, tot modificant els hàbits de consum: «Ara ja és habitual celebrar les calçotades a casa. En canvi, no massa temps enrere era una festa gastronòmica molt orientada als restaurants».

En els darrers deu anys, la venda s’ha incrementat en un 50%. Pel que fa a l’origen, les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès, que integren la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) del calçot certificat, representen un dels dos grans punts de recepció de calçots. Els cultivadors calculen que al voltant del 60% de la producció total del producte certificat de Valls es vengui al Mercabarna.

Els calçots d’altres llocs

Les comarques de Barcelona, especialment el Baix Llobregat, conformen l’altre gran origen dels calçots. Tot i que no estan subjectes a estàndards de qualitat, aquesta zona compta ja amb una notable trajectòria en el conreu d’aquesta ceba i els cultius destaquen per la seva qualitat.

El calçot de Lleida comença també a fer-se un espai, tot i que minoritari, al mercat.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También