Més de 250 denúncies contra centres sanitaris de Tarragona per les llistes d'espera

Catalunya, comunitat amb més pacients en llistes espera, segons El Defensor del Pacient

19 mayo 2017 16:41 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Catalunya, amb més de 300.000 persones en llista d'espera medicoquirúrgica, és la comunitat autònoma amb un nombre més elevat de pacients pendents de la sanitat pública i la tercera comunitat, després d'Andalusia i Madrid, que més denúncies rep pels seus serveis sanitaris.

Aquestes són algunes de les conclusions de la memòria anual que avui ha fet pública l'associació El Defensor del Pacient, que l'any passat va tramitar a tot Espanya un total de 14.802 denúncies sanitàries (372 més que el 2015), dels que 841 van ser amb resultat de mort (35 més que el 2015).

L'informe assegura que a Catalunya hi ha 300.000 persones en llistes d'espera: 161.700 pacients pendents de ser operats (amb un retard mitjà de 110 dies) i altres 138.600 esperant torn per a proves diagnòstiques.

Intervencions de pròtesis de maluc, artroscòpies de genoll, operacions de cataractes, amígdales i colecistectomies són patologies que moltes vegades excedeixen els 130 dies d'espera, segons l'informe, que també denuncia que Catalunya és la comunitat que més llits hospitalaris ha perdut, més de 2.000, producte de les retallades pressupostaris entre 2010 i 2014.

Segons aquesta memòria, malgrat que Catalunya té el major nombre de pacients en llista d'espera, és la comunitat de les Canàries la que més dies de demora mitjana acumula per a una intervenció quirúrgica, 160 dies, seguida de Múrcia (127), Extremadura (125), Castella-la Manxa (120), Comunitat Valenciana (115), Navarra (111), Catalunya (110), Aragó (110), Castella-Lleó (104), Cantàbria (100) i Madrid (90).

Les CCCA amb menys demora per a una intervenció quirúrgica són La Rioja (42 dies), País Basc (50), Andalusia (62), Galícia (75), Balears (77) i Astúries (83).

Del total de denúncies tramitades per aquesta associació, la sanitat madrilenya va acumular 3.468 casos, Andalusia va sumar 2.585 denúncies i Catalunya 2.199, totes elles per presumpta negligència medicosanitària.

Les denúncies es van distribuir en 1.749 denúncies contra centres sanitaris de Barcelona, 254 contra els de Tarragona, 106, contra els de Girona i 90 contra els de Lleida.

Segons l'informe del Defensor del Pacient, els hospitals més denunciat a Catalunya són el Vall D'Hebron, seguit del de Bellvitge, el Clínic, Sant Joan de Déu i el Germans Trias i Pujol, que, lògicament, són els que més pacients atenen.

En el llistat que El Defensor del Pacient enumera com els hospitals els serveis d'Urgències dels quals han motivat més reclamacions els d'Andalusia són, amb diferència, els que més denúncies acumulen, seguits dels de la Comunitat Valenciana, encara que l'Hospital del Vall d'Hebron de Barcelona, que aquests dies pateix la saturació dels seus serveis d'Urgències, és el segon en aquest rànquing espanyol.

Segons El Defensor del Pacient, els deu hospitals els serveis d'Urgències del qual reben més reclamacions són:

1r. Hospital Regional Carlos Haya (Màlaga)

2n. Hospital Universitari Vall d'Hebron (Barcelona)

3r. Hospital Miguel Servet (Saragossa)

4t. Hospital Universitari La Fe (València)

5è. Hospital Virgen del Rocío (Sevilla)

6è. Hospital Álvaro Cunqueiro - HAC (Vigo)

7è. Hospital Universitari La Paz (Madrid)

8è. Hospital Verge de la Arrixaca (Múrcia)

9è. Hospital Verge de la Macarena (Sevilla)

10è. Hospital Universitari de Gran Canària Doctor Negrín (Las Palmas de Gran Canaria)

Pel que fa al nombre de denúncies contra la sanitat pública, l'associació assenyala que els casos més habituals són per mala praxi: intervencions mal realitzades, altes precipitades, atenció deficient, infeccions hospitalàries i retards en ambulàncies.

Les llistes d'espera, les urgències, la cirurgia general, traumatologia i ginecologia i obstetrícia són les àrees més denunciades a Catalunya. EFE

 

 

Comentarios
Multimedia Diari