Més de 300 anys cultivant alls

Reportatge. El producte estrella de Belltall és l’all. Una de les particularitats és que el municipi es troba a 800 metres d’alçada i és una zona totalment de secà

16 julio 2019 08:00 | Actualizado a 16 julio 2019 08:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’all, a Belltall, es conrea des de fa més de 300 anys de manera totalment tradicional. Una de les particularitats és que el municipi es troba a 800 metres d’alçada, i que la zona és totalment de secà. Unes característiques que fan que l’all d’aquest municipi de la Conca de Barberà sigui més petit que els que estem acostumats a veure als supermercats, però també té un sabor més fort i fi que es manté durant més temps.

Aquests dies a Belltall hi ha molta activitat. Es sega i s’enforca. La plantació es realitza durant els mesos de novembre i desembre. Es important deixar un any de guaret (o d’un altre cultiu) el camp on l’any anterior s’han plantat alls.

Mentre va creixent la planta, cal anar entrecavant per arrencar les herbes que creixen al seu voltant. Més endavant, comença el procès d’escugular (arrencar el cúgol). Aquest procès es realitza per tal que l’all es formi més gros.

Durant el mes de juny s’arrenquen els alls un a un. Després, es deixen assecar durant unes setmanes per poder-los pelar i que quedi la pell blanca. El darrer procès passa per enforcar els alls. Per dur a terme aquest procès es necessita el sègol. Així, es poden lligar els alls entre ells i es creen els forcs, de diversos tamanys per bé que els més tradicionals són formats per dues cames de 25 cabeces cadascuna. Un productor del municipi, Jordi Miró explica que «abans se’n feien més, i s’ha perdut una mica. És una tasca manual i a vegades costa». Miró assegura que quan tenia 17 anys hi havia molta feina.

L’all es cultiva a Belltall des de fa més de 300 anys (l’època del Carlà de Belltall). El període de màxim esplendor de l’all va ser els anys 40 i 50 del segle XX en el qual es produïen uns 400 forcs (de 100 cabeces cadascun) per casa. Anualment uns camions passaven per Belltall per comprar-los i vendre’ls posteriorment a Banyoles (a Rocafort de Queralt hi havia un corredor que se n’encarregava de contactar amb els compradors de Banyoles). La producció d’alls significava un 30% de la producció agrícola de les famílies (la resta era el cereal). Per algunes famílies podia arribar a ser el 80 %de la producció. L’agrupació de productors d’all de Belltall va néixer a mitjans de l’any 2011 amb l’objectiu «d’assegurar que la producció del nostre all no es perdi, promocionar les seves qualitats com a all catal i buscar clients de qualitat pel consum de l’all de Belltall». La pluja no ha afavorit a la producció d’aquest any. «Enguany els alls són més petits perquè no ha plogut el suficient a l’hivern, i ara amb aquestes calors tampoc ha afavorit», diu Jordi Miró.

La festa de l’all

Cada any, el municipi celebra la festa de l’all. Aquest any serà el dissabte 3 d’agost i arriba a l’onzena edició. Començarà a les deu del matí amb un esmorzar popular. Hi haurà una conferència deks antics cultius i vegetació, mercat de paradetes, un concert, presentació del conte de l’all. Es preveu que hi hagi una bona afluència de públic que vingui de diferents indrets.

Comentarios
Multimedia Diari