Més de 34.000 inscrits a la manifestació de la Diada a Tarragona

L'ANC reclama als partits sobiranistes que concretin el nou full de ruta abans de l'11 de novembre

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les 5 mobilitzacions que l'ANC i Òmnium Cultural han projectat per la Diada fugiran de les tramitacions parlamentàries a curt termini. El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha explicat aquest divendres que ni la qüestió de confiança ni els pressupostos seran protagonistes diumenge que ve. Les manifestacions se centraran en el projecte col·lectiu cap a l'estat propi i les entitats ja demanen que no es demori la concreció del nou full de ruta cap a la independència. Sánchez ha reclamat que abans de l'11 de novembre la gent conegui quins són els plans del Govern i la majoria parlamentària. "Demanem concreció en un termini breu. Que sapiguem quins són els passos que toca fer. El que no podem fer és malbaratar la il·lusió de la gent. La ciutadania ha de saber quines són les fites a treballar els propers mesos", ha indicat durant la roda de premsa a la seu d'Òmnium. Fins aquest divendres 340.000 persones s'han registrat en algun dels 44 trams en què s'han dividit les manifestacions.

El 10 de setembre del 2015 les inscripcions per a la manifestació de l'endemà a l'Avinguda Meridiana de Barcelona es van tancar en 450.000. Sánchez ha reconegut que el ritme ha estat sempre inferior enguany i ha apuntat com una possible justificació el fet que moltes persones interpretin que no cal registrar-se, ja que no hauran de desplaçar-se com l'any passat. Els presidents de l'ANC i Òmnium han fet, però, una nova crida perquè tothom es registri per facilitar la logística dels diferents esdeveniments. En tot cas, han subratllat que el nombre inferior d'inscripcions no té perquè provocar una afluència menor de persones a les mobilitzacions. L'objectiu de les entitats sobiranistes és apropar-se als 400.000 inscrits abans que dissabte al vespre es tanquin les inscripcions. 

Tant Sánchez com Cuixart preveuen una Diada "històrica" amb mobilitzacions massives a les cinc ciutats escollides per acollir les manifestacions sobiranistes. "Totes les ciutats estaran plenes", ha garantit Sánchez, que ha subratllat que ja no hi ha cap tram que preocupi als organitzadors. El president d'Òmnium ha fet una nova crida a la ciutadania perquè es manifesti en favor de la "democràcia" i "la defensa de les institucions". Segons Cuixart, la Diada d'enguany serà "festiva però reivindicativa" i els manifestants reivindicaran la creació d'una República Catalana que faci sortir Catalunya de "l'atzucac" actual. 

"El que sortirem a explicitar diumenge va molt mes enllà d'una qüestió de confiança, i fins i tot d'uns pressupostos", ha remarcar Sánchez. El que demanem als nostres representants, també als del món local, és que facin una proposta perquè ha arribat el moment de culminar el procés", ha subratllat. La data de l'11 de novembre l'ha marcat pensant que d'aquí a dos mesos ja hauran passat els debats sobre la qüestió de confiança i, potser, el de pressupostos. Dos debats que l'ANC i Òmnium no volen que es barregin amb la culminació del full de ruta. 

207.000 persones registrades als trams de Barcelona, 42.000 a Salt, 34.000 a Tarragona, 30.000 a Lleida i 28.0000 a Berga –amb les inscripcions tancades des de fa dies- són, segons els organitzadors, un bon símptoma perquè a Catalunya es tornin a veure les imatges dels darrers Onzes de Setembre. El manifest de les entitats sobiranistes el llegiran personalitats d'àmbits diversos: a Lleida serà l'actiu Maria Barbal; a Tarragona el portaveu de la plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomás; a Salt el cantant Gerard Quintana; a Berga l'esportista Núria Picas; i a Barcelona, el director de cinema Pere Portabella. La presència de Portabella enllaça, a més, la celebració de la Diada del 2016 amb la del 1976 a Sant Boi de Llobregat. Ara fa quaranta anys, Portabella va coordinar en nom de l'Assemblea de Catalunya aquella primera Diada del post-franquisme. Com també va passar ara fa quaranta anys, la Coral Sant Jordi serà l'encarregada d'interpretar el Cant dels Segadors.

Comentarios
Multimedia Diari