Més de 6.700.000 persones han visitat els tres monestirs de La Ruta del Cister en els seus 25 anys

A l'Urgell, l'Alt Camp i la Conca de Barberà han augmentat més d'un 80% els establiments turístics des del 1989

19 mayo 2017 23:56 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Ruta del Cister va ser creada l'any 1989 amb l'objectiu de dinamitzar turísticament i econòmicament les comarques de l'Urgell, l'Alt Camp i la Conca de Barberà. L'eix central eren, i són, els tres monestirs reials cistercencs de Vallbona de les Monges, Santes Creus i Poblet. Ara, un quart de segle més tard, és moment de fer balanç, i els seus responsables han fet públic que, en aquests 25 anys, més de 6.700.000 persones han passat per aquests punts clau del patrimoni cultural i artístic català. Un altre indicador destacat és el nombre d'establiments turístics de les tres comarques, que ha passat de 117 a 609 -entre allotjaments, restauració o altres espais visitables-, amb un augment del 80,7%.

 

El Palau del Pare Abat del monestir de Poblet ha estat l'escenari, aquest divendres a la tarda, de l'acte de commemoració dels 25 anys de la creació de la Ruta del Cister. Un aniversari que servirà per rellançar la ruta i també el seu entorn. Així ho ha explicat la seva coordinadora, Mireia Bonet, que ha assenyalat que es faran diferents actuacions, inversió als monestirs, i especialment promoció "per difondre i donar a conèixer propostes fora de l'entorn monàstic". I és que la Ruta del Cister incorpora tots aquells recursos turístics i culturals que es poden trobar en el conjunt dels 65 municipis que la integren.

 

En concret, però, a Santa Maria de Poblet a partir del 2015 s'actuarà en la millora dels serveis d'acollida dels visitants, donant a conèixer més la seva comunitat religiosa en actiu o la seva condició de llegat declarat Patrimoni de la Humanitat. A Santa Maria de Vallbona, que fa un any que només es pot visitar els caps de setmana, es millorarà també l'acollida dels visitants, així com la senyalització interpretativa del monument, i es farà un nou espai expositiu per ressaltar el valor femení que dóna singularitat a aquest conjunt -és l'únic on hi viuen monges des de fa vuit segles -. Finalment, a Santes Creus, que no té comunitat, s'impulsarà l'oportunitat d'endinsar-se a les estances que abans acollien la vida monàstica.

 

A més, també aquest 2015, es crearan nous productes i paquets turístics vinculats amb el turisme d'interior i de muntanya. En aquest sentit, a partir del gener es reactivarà l'entrada conjunta als tres monestirs sota el lema 'Els monestirs reials de Catalunya. La Ruta del Cister'. L'entrada valdrà dotze euros i permetrà la visita als tres conjunts monumentals. També s'ha destacat la dinamització dels espais, amb esdeveniments com el Festival de Música Antiga de Poblet, dirigit per Jordi Savall, un nou cicle de concerts a Vallbona, o un espai per a l'art a Santes Creus.

 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha presidit l'acte d'aquest divendres, ha insistit que la suma de totes les administracions farà que es pugui "seguir dinamitzant i fent de la ruta un dels referents socioeconòmics del país". Mascarell ha assegurat que "té totes les potencialitats per fer-ho", com són un gran paisatge, uns magnífics elements patrimonials i unes comunitats humanes amb moltes ganes. "Això reprendrà, tindrà tota la força que desitgem, i serà un referent per al turisme i la vida cultural del país", ha reblat el conseller.

 

Més de 6.700.000 visites i un 80% més d'establiments turístics

En els 25 anys que fa que funciona la Ruta del Cister, un total de 6.772.040 persones han visitat els monestirs reials de les tres comarques. A més, al voltant dels monestirs s'han anat creat, millorant i potenciant diferents recursos que complementen l'oferta. En aquesta línia, és significatiu l'increment d'establiments turístics a l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Alt Camp des del 1989 i fins ara. Fa 25 anys, per exemple, hi havia 40 allotjaments, mentre que ara superen els 200. En total, comptant també restauració, oficines de turisme, o museus i altres espais visitables, l'augment ha estat del 80,7%.

 

El GR175, creat fa quinze anys i un dels subproductes de la Ruta del Cister, ha estat transitat per més de 54.500 persones des del febrer del 2008 (quan es van començar a recollir dades), entre 9.000 i 10.000 cada any. Amb el seu itinerari, de poc més de 100 quilòmetres, és l'únic sender homologat que enllaça els tres monestirs cistercencs.

 

Tot plegat, unes xifres que fa un quart de segle eren totalment inimaginables. Precisament, el que llavors era president del Consell Comarcal de l'Alt Camp, i un dels impulsors de la Ruta del Cister, Josep Vilanova, ha fet memòria i ha recordat en aquell moment "ens van criticar moltíssim". "Les coses van canviar", ha dit, "quan van començar a donar premis a la iniciativa", i "s'ha demostrat que no estàvem equivocats", ha celebrat. "Ara hi ha rutes per tot arreu", ha manifestat, "però la primera ruta la vam inventar nosaltres amb la col·laboració de la gent entusiasta que teníem al voltant", ha finalitzat.

Comentarios
Multimedia Diari