Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Més de 700 nous casos de càncer de còlon i recte cada any al Camp de Tarragona i l'Ebre

El programa de detecció precoç arriba al Tarragonès

ACN

Whatsapp
Rafael Gràcia, gerent de l'ICS a Tarragona, Roger Pla, director territorial de Salut a Tarragona, Jaume Galceran, director de la Funca, i Josep Mercadé, representant de la Xarxa Santa Tecla

Rafael Gràcia, gerent de l'ICS a Tarragona, Roger Pla, director territorial de Salut a Tarragona, Jaume Galceran, director de la Funca, i Josep Mercadé, representant de la Xarxa Santa Tecla

Cada any es detecten més de 700 nous casos de càncer de colon i recte en el conjunt de la demarcació de Tarragona. Aquest tipus de càncer, el més freqüent al territori tarragoní i ebrenc, provoca fins a 250 defuncions anuals. Totes les persones residents a la comarca del Tarragonès d'entre 50 i 65 anys rebran des d'ara i durant els pròxims mesos una carta d'invitació al programa de detecció precoç que impulsa el Departament de Salut. Està previst fer-se fins a un miler de colonoscòpies anuals en el marc del programa i detectar uns 68 càncers cada any, la majoria en estadis inicials. Ja fa temps que el programa de detecció precoç es va començar a estendre pel Camp. També ha arrencat a les Terres de l'Ebre -on de les 43.000 persones convidades, més d'un 60% s'han prestat a fer-se les proves-, i un cop s'hagi implementat al Tarragonès, i posteriorment al Baix Penedès, el programa ja estarà operatiu a tota la demarcació.

Amb l'objectiu de reduir tant la mortalitat com la incidència d'aquesta patologia cancerosa, el programa convida a participar-hi tant homes com dones i sotmetre's a les proves, que bàsicament consisteixen en un test de sang oculta en femta, que es fa a casa i s'entrega al CAP, i, en cas que doni positiu -normalment un 6% de positivitat-, es fa una colonoscòpia per descartar l'existència d'un càncer o bé diagnosticar-lo i tractar-lo en fases precoces, quan encara tenen una alta probabilitat de curació.

"Aquest cribratge té una diferència important: és l'únic que aconsegueix disminuir la incidència de càncer de còlon i recte", ha afirmat el director territorial de Salut al Camp de Tarragona, Roger Pla. Des d'ara i en el termini de dos anys s'aniran convidant les 57.000 persones de la comarca entre la franja d'edat dels 50 als 69 anys. L'Àrea Bàsica de Salut de Bonavista-La Canonja és la primera del Tarragonès on es desplegarà el programa, mentre la de Torredembarra serà la darrera en fer-ho.

Salut, confia que, igual que a l'Ebre, la participació al programa superi el 50% de la població convidada. La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (Funca) coordina aquest programa al territori, que suposa un pressupost aproximadament de 750.000 euros al Camp, i s'enfila fins al milió, sumant també les Terres de l'Ebre. "És un càncer molt associat a la dieta i a l'obesitat, en tenim registres des de fa més 30 anys i no ha parat de créixer", ha conclòs el doctor Jaume Galceran, director de la Funca.

Temas

  • TARRAGONA

Lea También