Más de Tarragona

Més de 700 nous casos de càncer de còlon i recte cada any al Camp de Tarragona i l'Ebre

El programa de detecció precoç arriba al Tarragonès

ACN

Whatsapp
Rafael Gràcia, gerent de l'ICS a Tarragona, Roger Pla, director territorial de Salut a Tarragona, Jaume Galceran, director de la Funca, i Josep Mercadé, representant de la Xarxa Santa Tecla

Rafael Gràcia, gerent de l'ICS a Tarragona, Roger Pla, director territorial de Salut a Tarragona, Jaume Galceran, director de la Funca, i Josep Mercadé, representant de la Xarxa Santa Tecla

Cada any es detecten més de 700 nous casos de càncer de colon i recte en el conjunt de la demarcació de Tarragona. Aquest tipus de càncer, el més freqüent al territori tarragoní i ebrenc, provoca fins a 250 defuncions anuals. Totes les persones residents a la comarca del Tarragonès d'entre 50 i 65 anys rebran des d'ara i durant els pròxims mesos una carta d'invitació al programa de detecció precoç que impulsa el Departament de Salut. Està previst fer-se fins a un miler de colonoscòpies anuals en el marc del programa i detectar uns 68 càncers cada any, la majoria en estadis inicials. Ja fa temps que el programa de detecció precoç es va començar a estendre pel Camp. També ha arrencat a les Terres de l'Ebre -on de les 43.000 persones convidades, més d'un 60% s'han prestat a fer-se les proves-, i un cop s'hagi implementat al Tarragonès, i posteriorment al Baix Penedès, el programa ja estarà operatiu a tota la demarcació.

Amb l'objectiu de reduir tant la mortalitat com la incidència d'aquesta patologia cancerosa, el programa convida a participar-hi tant homes com dones i sotmetre's a les proves, que bàsicament consisteixen en un test de sang oculta en femta, que es fa a casa i s'entrega al CAP, i, en cas que doni positiu -normalment un 6% de positivitat-, es fa una colonoscòpia per descartar l'existència d'un càncer o bé diagnosticar-lo i tractar-lo en fases precoces, quan encara tenen una alta probabilitat de curació.

"Aquest cribratge té una diferència important: és l'únic que aconsegueix disminuir la incidència de càncer de còlon i recte", ha afirmat el director territorial de Salut al Camp de Tarragona, Roger Pla. Des d'ara i en el termini de dos anys s'aniran convidant les 57.000 persones de la comarca entre la franja d'edat dels 50 als 69 anys. L'Àrea Bàsica de Salut de Bonavista-La Canonja és la primera del Tarragonès on es desplegarà el programa, mentre la de Torredembarra serà la darrera en fer-ho.

Salut, confia que, igual que a l'Ebre, la participació al programa superi el 50% de la població convidada. La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (Funca) coordina aquest programa al territori, que suposa un pressupost aproximadament de 750.000 euros al Camp, i s'enfila fins al milió, sumant també les Terres de l'Ebre. "És un càncer molt associat a la dieta i a l'obesitat, en tenim registres des de fa més 30 anys i no ha parat de créixer", ha conclòs el doctor Jaume Galceran, director de la Funca.

Temas

  • TARRAGONA

Lea También