Mig segle de la represa de la Colla Joves

Reportatge. El germen de la tornada de l’activitat castellera es va iniciar 
quan es van ajuntar antics membres de la Muixerra i altres de nous

28 junio 2020 08:30 | Actualizado a 14 julio 2020 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El germen de la represa de l’activitat castellera es va iniciar al Bar Orient on es van ajuntar antics membres de la Muixerra junt amb noves generacions que encara no havien sentit plenament els castells», explica Ian Gallart, membre de la comissió històrica de la Colla Joves Xiquets de Valls. Ara celebren 50 anys de la represa de l’activitat. «Hi havia molta pressió social, i en cap moment la Muixerra es va dissoldre simplement va aturar l’activitat», diu.

A les Decennals del 1971, durant la Diada castellera, des de l’Ajuntament se’ls va prohibir actuar a la plaça del Blat. «Com hi havia tanta pressió social es pensaven que no duraríem fins a Sant Joan», afirma Ian. No obstant, de forma paral•lela i fora del programa van actuar a la plaça del Pati. «Per això ens sentim tan nostre aquesta plaça».

Els seus primers caps de colla des de la represa del 1971 foren Isaac Rubio (1971, 1974-1976) i Andreu Montserrat (1972-1973). La Colla Joves, com a tal, va assolir notòries fites en l’àmbit de la gamma de set i vuit pisos als anys 70, recuperant així nombroses estructures (doncs algunes ja havien sigut realitzades per la Colla Nova i la Muixerra anteriorment) i fent-ne fins i tot alguna de nova aquell segle: Durant el Sant Fèlix de 1971 va coronar el seu primer 2 de 7, demostrant ràpidament potencial al poc temps de ressorgir, només en qüestió de mesos. El 1975 van descarregar el seu primer 4 de 8 a la Bisbal del Penedès.

«Ja teníem un recorregut. De fet, cal tenir present que aquests resultats castellers en tant poc transcurs de temps no són estranys doncs part dels castellers de tronc i la tècnica dels primers anys de la colla provenia de la Colla Muixerra. Per tant, hi havia una experiència prèvia que va ajudar a assolir un nivell més ràpid que no pas el d’una agrupació que comença de zero », remarca Gallart.

El nom de la Colla Joves «ve perquè en el moment de la represa de l’activitat des de l’Ajuntament de Valls no se’ns va permetre recuperar els anteriors noms i finalment es va acabar optant pel nom de Colla Joves. No obstant, sempre hem mantingut el color vermell de la camisa, afinitat política, entre altres», detalla Ian Gallart. Afegeix que «hem de reivindicar la colla. Hi ha un llegat anterior i les arrels que ens han portat a ser qui som avui en dia».

El primer 4de8

A la mostra s’hi pot veure una fotografia del primer 4de8 amb el nom de la Colla Joves. En el text que acompanya a la imatge s’explica que des de l’últim 4de8 descarregat de la Muixerra havien passat 20 anys, posant així en relleu la connexió amb el passat anterior a la Joves. La primera quinzena de juliol la mostra es podrà visitar a la sala Sant Roc de l’Institut d’Estudis Vallenc de Valls.

«Aquesta exposició és el punt de partida. Volem fer més activitats, xerrades, concerts.. i finalitzar a les pròximes Decennals al pròxim any amb alguna actuació al Pati, però encara ho estem planificant i ja ho anirem informant», conclou el vicepresident de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, Francesc Martinell.

Comentarios
Multimedia Diari