Mont-ral: Aprendre a fabricar eines prehistòriques

Reportatge. El municipi va acollir ahir la primera jornada sobre els caçadors recol·lectors 

11 junio 2018 10:40 | Actualizado a 13 junio 2018 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aprendre a fabricar eines de pedra, produir foc amb arquet i practicar el tir amb propulsor i arc. Aquestes són algunes de les activitats i demostracions que es van fer ahir al matí al Camp de Futbol de Mont-ral (Alt Camp) a la primera jornada sobre caçadors recol·lectors prehistòrics de les muntanyes de Prades.

Les exhibicions van anar a càrrec de l’arqueòleg Miquel Guardiola, de l’empresa Esclats-Prehistòries Didàctiques. La jornada va començar a les onze del matí i es va allargar fins a les dues del migdia. Un centenar de persones de la comarca no es van voler perdre l’activitat que estava adreçada a tots els públics. Consistia en demostracions sobre els mètodes i tècniques de producció d’eines de pedra, fabricació de projectils, pintura prehistòrica, elaboració de foc i música paleolítica.


També hi havia dues activitats participatives en les quals els més petits van pintar amb els pigments i les tècniques usades durant la prehistòria.L’objectiu era donar a conèixer la recerca científica que l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) desenvolupa en aquesta àrea geogràfica, en particular a la cova del Cudó de Mont-ral, on s’han localitzat restes d’ocupacions del paleolític superior, entre elles una amb una antiguitat de 31.000 anys, l’evidència més antiga coneguda al sud de Catalunya de la presència d’humans anatòmicament moderns.

L’investigador de l’IPHES, Josep Maria Vergés va explicar que «aquí hem trobat una concentració de jaciments dels caçadors recol·lectors del paleolític, i ho volem donar a conèixer».
Per la seva part, l’alcalde de Mont-ral Francesc Xavier Pagès va assegurar que «això fa que la gent conegui el passat. Estem molt contents que es vagin fent troballes».


La Natalia i el Lluís, veïns d’Alcover van participar en l’activitat a Mont-ral. «A la classe treballen els dinosaures i els nostres fills volien practicar el tir amb arc», van puntualitzar.
«Hem vingut perquè teníem curiositat de veure com s’elaboraven les eines en aquella època», va afirmar Jaume Girbau; veí de Mont-ral.


Muntanyes de Prades
Els resultats obtinguts a Mont-ral, juntament amb els que estan aportant els treballs arqueològics que el mateix institut du a terme a la Cova de les Borres (la Febró, Baix Camp), el Molí del Salt (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà) o la Balma de la Vall (Montblanc, Conca de Barberà), confirmen les muntanyes de Prades com un dels llocs fonamentals per l’estudi i coneixement dels grups de caçadors recol·lectors prehistòrics del paleolític superior.


«La idea és realitzar aquesta jornada un cop l’any i fer-la molt participativa. La recerca continuarà i volem que la gent conegui el territori», va concloure l’investigador, Josep Maria Vergés.

Comentarios
Multimedia Diari