Montblanc: Diumenge de trobadors

El primer diumenge de la 28a Setmana Medieval de Montblanc va comptar amb l´XI Concurs de Joglars. Trobadors del regne van passar per la Vila Ducal per donar a conèixer històries de la tradició oral

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Històries de dracs, cavallers, reis, bruixes, mags i bruixots van omplir ahir els carrers de Montblanc. Trobadors i joglars van arribar a la vila per donar a conèixer a vilatans i visitants les llegendes que formen part de la tradició oral.

La plaça de Sant Francesc, el Portal de Sant Jordi, la plaça de Santa Maria i el carrer Poblet i Teixidó es van convertir en escenaris improvisats on la gent s’agrupava per escoltar les històries de personatges peculiars vinguts de l’edat mitjana. En total, set companyies del regne van competir en l’XI Concurs de Joglars de la Setmana Medieval.

Joan Malet caçador de bruixes, el drac de Montblanc, el Mag Iber, el joglar Bastian o els malabaristes Al i Gual van ser alguns dels protagonistes que van deixar bocabadats als més petits i van fer riure als més grans en els 15 minuts que durava cada espectacle. «Uns altres vindran amb altres històries, altres cançons, altres il·lusions, però no oblideu que no hi ha més màgia que els vostres somnis», concloïa un dels trobadors.

Al campament militar, instal·lat al fossar de la muralla de Sant Jordi, l’escola cavalleresca preparava als més joves per a ser futurs soldats del regne.

Els infants aprenien a utilitzar l’arc i les fletxes, mentre els cavallers de les quatre cases nobiliàries de la Vila Ducal passaven l’estona entre batalla i batalla competint entre ells per mostrar les seves habilitats.

Mentre tot això passava, la comitiva reial desfilava una vegada més pels carrers de la vila direcció Sant Miquel per assistir a missa. El Rei, la Reina, la Princesa i Sant Jordi acompanyats pels veguers i els caps de casa presidien l’acte litúrgic. Aquesta, però, no va ser una missa de diumenge qualsevol, sinó que va comptar amb un al·licient de caràcter històric que va fer que l’espai quedés petit: cant gregorià.

La veu d’una desena de monjos de l’Schola Cantorum de Sant Miquel va ressonar per les parets de pedra de l’edifici, tot fent reviure aquella època en què les misses eren cantades íntegrament en llatí.

La tarda va venir marcada per l’escenificació d’un dels actes més tradicionals de la festa: L’entrega de les credencials.

El muntatge teatral va mostrar al públic la jerarquització de la societat feudal en estaments socials. Va ser a través del lliurament de credencials al rei per part d’una trentena de parelles de nobles sota la mirada del bisbe. L’església de Santa Maria va acollir aquest ritu propi de l’edat mitjana amb un text escrit amb assessorament històric i documents de l’època que fa que la representació adquireixi rigor.

Els actes no acaben

Finalitza el primer cap de setmana de festa medieval a Montblanc, però divendres torna a agafar força amb la Dracum Nocte i Les Nits Malignes. Dissabte arribarà la representació de l’espectacle més emblemàtic de la Setmana, la Llegenda de Sant Jordi, mentre que diumenge la festa acabarà amb Sant Jordi, l’endemà. A més, el 23 d’abril Sant Jordi entregarà una rosa a la Princesa en un acte a la muralla de Sant Francesc.

Comentarios
Multimedia Diari