Montblanc: 'Feu una colla vosaltres si tantes ganes en teniu!'

 El col·lectiu ‘Endavant Montblanc’ va fer una concentració a la plaça Major per demanar que les dones puguin formar part del Ball de Bastons

28 junio 2019 09:53 | Actualizado a 28 junio 2019 15:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Desenes de montblanquines i montblanquins i veïns d’altres pobles de la comarca de la Conca de Barberà van concentrar-se aquest dijous a la plaça Major de Montblanc per demanar que les dones puguin formar part del Ball de Bastons dins de la campanya ‘És de Mínims’. Una reivindicació que fa anys que dura.

Diuen que han parlat molts cops amb els membres del ball de bastons i sempre els hi diuen que no. De fet, la colla de Montblanc és la única que no és mixta, i amb una història de més de 100 anys no ha tingut mai dones. La concentració va començar ahir a les set de la tarda, i dones de diferents entitats de la vila, o fins i tot Inés Solé, membre dels Xiquets de Tarragona van expressar la seva opinió i les seves vivències com a dones. També van col·locar pancartes on es podia llegir: «Pels nostres drets, que les dones piquem bastons. És de mínims!». 

Un dels arguments que des de la colla de bastoners diuen és que sempre ha estat així. «La tradició no és cap excusa. De fet, la tradició ens ajuda a recuperar les nostres arrels, però mai per vetar la llibertat», va dir Marta Veses d’Endavant Montblanc.

«Les dones sempre hem estat excloses. Per exemple ens han dit que nosaltres no piquem tan fort, o feu una colla vosaltres si tantes ganes en teniu!», va llegir al manifest Laura Palou d’Endavant Montblanc’ on havien recollit diferents testimonis i va afegir que «se’ns ha titllat d’exagerades i coses que no tenen res a veure.

Una de les mostres de masclisme és que encara puguin existir associacions culturals només d’homes». Així doncs, amb aquesta denúncia el col·lectiu ‘Endavant Montblanc’ ha posat en el punt de mira «allò que estava en boca de tots, i des de dins s’han hagut de posicionar i argumentar, allò que fins ara semblava que passés desaparcebut».

«La tradició no és cap excusa. De fet, ens ajuda a recuperar les nostres arrels però mai per vetar la llibertat», Marta Veses 

Una part de la societat montblanquina viuen de forma incòmoda aquesta denúncia feta públicament. «De fet, ens han arrencat molts dels cartells d’aquesta concentració», va dir Laura Palou, una de les membres d’Endavant Montblanc’. Després de la concentració, Palou d’Endavant Montblanc va remarcar que «és una sorpresa per a nosaltres, ja que a vegades costa sortir al carrer i més en pobles petits, i jo penso que això pot ser un impuls per aquelles persones que formen part dels bastoners, i que estan a favor que entrem a formar part de la colla. Esperem una reacció positiva, i només pot ser un canvi».

El ball de bastons de Montblanc es reunirà avui en una assemblea extraordinària on decidirà si es converteixen en colla mixta, o segueixen com fins ara. No obstant, des del col·lectiu ‘Endavant’ ha convocat pel pròxim dimecres una assemblea oberta a l’Ateneu l’Empelt a Montblanc per fer una valoració sobre el tema, i prendre mesures si és oportú.

Comentarios
Multimedia Diari