Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Montblanc: La Vila Ducal reviu l’esplendor del seu passat

Cap de setmana amb milers de visitants omplenen carrers i places de la capital de la Conca

Joan Boronat

Whatsapp
La parella reial va recórrer els carrers de la vila ducal entre l’admiració dels presents. FOTO: Joan Boronat

La parella reial va recórrer els carrers de la vila ducal entre l’admiració dels presents. FOTO: Joan Boronat

Jo diria que el pasat medieval de Montblanc és una constant en la vida i la imatge de la vila. El cinturò emmurallat amb les seves torres i sequència de merlets és la silueta, en el temps, que retalla el firmament.

Un escenari que cada any en arribar la Setmana Medieval fa retrocedir, en els segles, a montblanquins i als milers de visitants que s’hi donen cita, per retrobar-se alhora amb Sant Jordi, la Princesa i el Drac, a través de la magnífica posada en escena de la Llegenda que es ve representant des de 1987.

Dissabte a la tarda i ahir diumenge es feia difícil trepitjar les gruixudes llambordes del carrer Major, les places de Santa Maria, Sant Miquel, Sant Francesc i Major, desbordades per un riu de visitants de la comarca i d’arreu. Un dels principals atractius és gaudir d’un dels mercats medievals més autèntics de Catalunya, recreant el que, a l’antigor, duia la gent de l’època a proveïr-se de tot.

«Un total de 130 parades, més una dotzena de celleristes i cavistes donen vida a aquest concorregut mercat que tindrà una segona entrega els propers dissabte i diumenge», recordava Joan López, president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi. Viandes diverses, mitja dotzena de tavernes amb uns costellams que fan obrir la gana, comparteixen espais amb artesanaia  en fang, fusta, ceràmica, teixits o joies.

Televisió russa 

D’aquesta edició de la Setmana Medieval s’en fa ressó Moià TV, una cadena de televisió online russa que ha enregistrat imatges per a un reportatge que recull l’esdeveniment, centrat preferentment en la mostra d’oficis artesans que s’exhibeix, emprant les antigues tècniqes.

L’edició d’enguany ha inclós dues novetats que fan  gaudir el públic. Una d’elles és el Campament del Poble, al portal-muralla de Sant Jordi. Allí a extramurs, on habitaven els plebeus en l’edat mitjana, «s’invita a descobrir com vivien, què menjaven i com era el lleure dels més desarrapats», explica Montse Escoté, una de figurants i memebre de l’organització.

Els arquers també van provar les seves habilitats davant del públic. FOTO: Joan Boronat

Allí mateix, s’integren també alguns dels oficis que eren habituals en aquell temps.

L’altra novetat és l’oportunitat que tenen les famílies i qui vulgui d’immortalitzar el seu pas per Montblanc i la festa, amb les ‘Fotografies plenes de petons’, que es poden fer, tot besant-se davant la càmera a l’antiga església de Sant Francesc, abillats amb la vestimenta escaient. S’enduen les instantànies de regal, les quals també formaran part d’un gran àlbum.

L’admiració de la gent, grans i petits, va en augment quan el seguici format per les banderes, els soldats, els caps de les quatre cases nobiliàries, els Reis, Sant Jordi i la Princesa discorre per places i carrers.

A destacar, que dissabte al migdia a l’església de Sant Miquel es va celebrar el Ple Medieval, presidit per l’alcalde Josep Andreu, amb un únic punt a l’ordre del dia: reconeixement al col.lectiu sardanista per la difusió de la dansa al llarg dels anys. Cal recordar que Montblanc és aquest 2018 Capital de la Sardana.

Temas

Comentarios

Lea También