Montblanc acull la reunió dels Peres més alts de tot Catalunya

La XX Trobada de Gegants va ser una autèntica festassa a la qual no va faltar la dotzena de parelles gegantines que aplega el territori.La plaça de Sant Francesc en va ser l´escenari

19 mayo 2017 22:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Uns més que d’altres, però en definitiva els Peres més alts de Catalunya es van reunir ahir a Montblanc en la que va ser la XX Trobada de Gegants, amb motiu de les festes de Sant Maties, organitzada per l’associació Amics dels Gegants de la Vila Ducal. Paradoxalment va ser una festassa protagonitzada pels convidats més gegantins del país, que en aquest cas duen el nom de Pere, per al gaudi dels més menuts.

El sol radiant va lluir d’allò més, coincidint amb la gradual arribada de la dotzena de parelles de gegants a la plaça de Sant Francesc, punt de concentració, davant l’expectant mirada de la mainada, acompanyada dels pares i familiars. L’edició d’enguany ha volgut ser un homenatge al gegant montblanquí Pere Berenguer de Vilafranca, fundador de la vila, el qual va ser rebut per les altres parelles. Una concentració, doncs, de reis, nobles, personatges històrics, hereus, pescadors... ‘d’alt nivell’, amb els quals molts nens i nenes es van voler fer la foto de record, abans de donar inici a la cercavila.

Abans però hi havia preparada una sorpresa. Pere Berenguer de Vilafranca va ser dotat de l’espasa, que segons la història li pertoca (també estrenava cinturó i la sivella per subjectar-la), amb els gegants Pere de Catalunya fent-li els honors, en acte protocol·lari celebrat al jardí de Sant Francesc. L’espasa, que és obra de l’empresa reusenca Avall. Creació, Conservació i Restauració, feta de paper cartró, és una fidel reproducció de la que duia l’històric personatge, «segons consta al mural que hi ha a l’Ajuntament de Montblanc», subratllà Ivan Besora, president de l’entitat organitzadora. Aplaudiments i fotografies van immortalitzar l’emotiu acte.

El seguici va recórrer el nucli històric montblanquí per dirigir-se a la plaça Major, passant pels carrers Major, Sant Josep, Riuot, Forn de la Vila i Pere Berenguer de Vilafranca. La desfilada va ser contemplada per força gernació al llarg de l’itinerari, on el públic congregat va veure desfilar ‘els Peres de Catalunya’, acompanyats de les respectives esposes: de la Sagrada Família de Barcelona, Palamós, Sant Pere Molanta, l’Hospitalet de l’Infant, Bellvís, Calafell, Sant Carles de la Ràpita, el Masnou, el Serrallo de Tarragona, Centelles, Sant Pere i Sant Pau de Tarragona i Amics dels Gegants de Montblanc. També ho van fer els Grups de la Vila de Montblanc, com l’Àliga, l’Aligot, Drac Petit i Grallers, la Mulassa,Gegants del Barri Montserrat, Gegants i Mulasseta de Lilla, Grallers de Montblanc, Grallers dels Torraires i Grallers de la Guàrdia dels Prats.

La trobada va concentrar la participació de gairebé 400 geganters d’arreu que van tenir el seu moment de glòria amb l’entrada de lluïment de cadascuna de les parelles a la plaça Major, lloc on van fer la particular actuació i la ballada conjunta, per acabar amb el lliurament del record de la trobada, que era una reproducció en miniatura de l’espasa que va estrenar Pere Berenguer de Vilafranca.

Comentarios
Multimedia Diari