Montblanc, de Vila Ducal a Vila del Llibre

El programa va incloure 80 activitats diverses, amb 70 autors i 70 editorials independents

19 mayo 2017 15:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El llibre va ser el protagonista, aquest cap de setmana, a Montblanc. Presents a carrers i places, als comerços, i fins i tot en l’ornamentació urbana, els llibres van acaparar l’atenció dels visitants que es van donar cita amb aquest pretext, per primera vegada, a la capital de la Conca de Barberà.

Vent fresc i cel assolellat van propiciar que Montblanc s’hagués erigit durant dos intensos dies, en l’àmbit de Catalunya, com a avantsala, literàriament parlant, de la diada de Sant Jordi.

Per darrere de Bellprat i Cervera, Montblanc és la tercera Vila del Llibre a Catalunya, un fet que respon a l’interès mostrat per l’Ajuntament de la localitat d’adherir-se a la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, amb l’objectiu d’atraure un turisme cultural que descobreixi el patrimoni històric, artístic i monumental del municipi.

El programa va estar d’allò més reeixit, quasi inabastable, que va integrar 80 activitats diverses, agrupat 70 autors i 70 editorials independents. Una gran trobada a redós del món del llibre, en el sentit més ampli, amb mercat de llibres, llibreries de vell, d’artista, exposicions, taules rodones, tallers, tot plegat amanit amb interpretacions musicals, recitals de poesia i activitats infantils, entre altres propostes.

Un públic familiar, amb perfil a partir dels 30 anys, de manera incessant va recórrer els espais del certamen que es va inaugurar dissabte, a les deu del matí, amb l’escriptora de la Conca, Carme Martí, com a padrina de la 12a edició de la mostra. Entre els visitants, molta presència de gent del Camp de Tarragona, però també procedent de les comarques de l’Anoia i la Segarra, on Bellprat i Cervera, respectivament, són anteriors seus de la Vila del Llibre.

De fet la implicació montblanquina amb la iniciativa ha estat total, de manera que els llibres han entrat als portals de les cases i els comerços, de qualsevol ram. Han incorporat el llibre de segona mà, a instàncies de la Unió de Botiguers, que es va poder comprar aquests dies, que es mantindrà estable durant tot l’any, i que invita la gent a trobar títols que tenen a veure amb l’activitat de cadascun dels comerços.

Els guanys obtinguts revertiran en la promoció i suport a les properes edicions de la Vila del Llibre. En aquest sentit cal ressaltar que ‘Els encants del llibre’ va estar instal·lat al carrer Riber número 30, amb un fons de més de 6.000 exemplars, en una ubicació provisional, amb la intenció d’establir la seva seu definitiva els propers mesos i obrir cada cap de setmana.


Literatura de proximitat
Com molt bé explicava Constanza Saavedra, responsable de Comunicació de la Vila del Llibre, l’objectiu que es pretén «és que els autors literaris de les diverses comarques de Catalunya adquireixin un merescut protagonisme, abans de la diada de Sant Jordi». La festa de la rosa i el llibre, per antonomàsia, concentra a les grans ciutats els autors i editorials importants. D’aquí que la Vila del Llibre comporta «la descoberta dels valors literaris del país i dels indrets que el conformen». En resum: autors i publicacions de proximitat.

Ho corroborava Josep Gelonch, de la lleidatana Editorial Fonoll, quan afirmava que fer de Montblanc Vila del Llibre «és un maridatge perfecte entre patrimoni, Sant Jordi, literatura i poesia, en un marc singular».

A la vegada l’esdeveniment ha volgut ser un aparador de tot l’entrellat que envolta el món del llibre. I per això es van desenvolupar diversos tallers dedicats a l’enquadernació, creació de personatges fantàstics, i un llibre-acordió; les arts del llibre, taller d’escriptura i de cal·ligrafia.

Aquest taller sobre cal·ligrafia fou dirigit per Queralt Antú, creadora i cal·lígraf, la qual va subratllar l’auge que està experimentant aquest sector «propiciat per l’aparició de les noves tecnologies, en el sentit que està reeixint el paper dels cal·lígrafs a l’hora de crear il·lustracions i etiquetatges exclusius, defugint de l’estandardització». El traç únic «té futur», va concloure la creadora.

Comentarios
Multimedia Diari