Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Montblanc dedicarà un any intens a la sardana

Reportatge. L’objectiu del municipi és donar a conèixer la dansa més popular a la gent més jove. Un dels actes més destacats és la rotllana que encerclarà tota la muralla 

Alba Tudó

Whatsapp
Gent de totes les edats ballant sardanes, la dansa popular de Catalunya, a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. FOTO: ACN

Gent de totes les edats ballant sardanes, la dansa popular de Catalunya, a la plaça de Sant Francesc de Montblanc. FOTO: ACN


Montblanc s’ha proposat fer una gran sardana al voltant de la muralla medieval. Els dansaires hauran de vorejar els 1.402 metres i la trentena de torres del recinte emmurallat. Es farà el mes de juliol. I és que la Vila Ducal és la capital de la sardana 2018. Durant l’any s’han organitzat diferents actes dedicats a la dansa més popular de Catalunya. 


Un dels objectius que té la vila és donar a conèixer la sardana la gent més jove. Per Sant Maties, el proper 13 de maig hi haurà una trobada de gegants, dedicada a la capital de la sardana. Una trentena de gegants d’arreu de Catalunya formaran una anella i ballaran conjuntament a la plaça Major.

El president dels Amics dels Gegants, Ivan Besora, recalca que «des del primer moment que ens ho van proposar hem volgut col·laborar amb la vila». També a l’Aplec Internacional de Washington, que se celebrarà del 27 de juny al 8 de juliol, l’Adifolk (Associació per a la difusió del Folklore) tindrà present el municipi. Ballaran la sardana que va ser estrenada el passat 17 de març, obra de l’autor tarragoní Alfred Abad. 


Diferents entitats i associacions s’han bolcat amb l’esdeveniment. La coral Flor de Lis de Montblanc participarà i cantarà sardanes amb la Cobla Jove de Reus, el mes d’octubre.
Enric Balauder, de la Coral Flor de Lis, assegura que «és una fita molt important, i per a nosaltres també, ja que portem més de 25 anys mostrant el millor que sabem». 


La Vila Ducal també serà un pol d’atracció cultural, turístic i econòmic durant tot un any. El comerç de proximitat augmentarà les vendes, ja que molta gent d’arreu del país visitarà Montblanc. La presidenta de la Unió de Botiguers; Montse Guinovart, creu que «tot el que facin al municipi és positiu, i fa que vingui gent i compri».


Montblanc és el sisè municipi català en assolir la capitalitat de la sardana. En altres pobles i ciutats, ostentar aquest títol ha permès recuperar la tradició sardanista i donar-la a conèixer a tota la població. La capital de la Conca de Barberà té una llarga tradició sardanista, sempre lligada a la història del Museu Arxiu.

Els veïns de Montblanc opinen en general que «és una iniciativa que involucrarà a molta gent, ajudarà a la vila a donar-se a conèixer i ho veuen en bons ulls».


«Jo crec que ja fa temps que hauria d’haver estat la capital de la sardana, però la cosa no està morta, i hem de tornar a engegar-ho», afegeix el veí Josep Sanahuja. «Ser capital de la sardana servirà perquè els més petits coneguin aquesta dansa popular a Catalunya, i no es perdi», conclou la montblanquina Ramona Sanahuja. 


Perpinyà serà la pròxima Capital de la Sardana 2019 i el 2020 prendrà el relleu Sant Feliu de Guíxols. Un projecte que la Confederació Sardanista de Catalunya va estrenar el 2013 a Arenys de Munt. 

Temas

Comentarios

Lea También