Montblanc enceta 10 dies de festa en honor a la Mare de Déu de la Serra

El pregó de festes i un espectacle amb segell local donaran el tret de sortida a un esdeveniment molt singular que la Vila Ducal ha celebrat des del 1986 cada 10 anys

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta tarda, la Vila Ducal donarà el tret de sortida a una nova edició de les Festes Extraordinàries de la Mare de Déu de la Serra, un esdeveniment molt singular dedicat a la patrona de Montblanc, i és que únicament se cele- bra cada 25 anys. Tot i això, des del 1986 es fa de forma decennal, ja que ha anat coincidit amb efemèrides històriques que han fet avançar la festivitat en el temps. Enguany, per exemple, es commemora el 200è aniversari del retorn de la Mare de Déu al santuari després de la Guerra del Francès.

El punt de partida dels 10 dies festius serà el pregó que es realitzarà avui a les 18.30 h a l’antiga església de Sant Francesc, just després de l’actualització del marcador que compta els dies que queden per la festivitat. Un cop més, el pregoner serà l’alcalde de Montblanc que hi havia durant les passades Festes. En aquest cas es tracta de Josep Maria Campdepadrós, batlle de la Vila Ducal entre el 2005 i el 2007 per Acord per Montblanc-PSC.

Posteriorment, a les 22.30 h, es donarà la benvinguda a les Festes Extraordinàries amb un espectacle molt singular, carregat de llum, so i humor i amb una forta vessant local, ja que està produït per la companyia montblanquina El Trio, formada pel periodista Jordi Cartañá i els dos membres de l’estudi de disseny i desenvolupament web XD Creacions, David Ortín i Xavier Iborra.

La baixada de la imatge

El punt àlgid de l’esdeveniment es viurà la tarda de dijous vinent, 8 de setembre, quan la imatge de la Mare de Déu, d’1,75 metres d’alçada, surti extraordinàriament del santuari de la Serra i, a partir de les 20 h, sigui traslladada en processó fins a l’església de Santa Maria, on les campanes sonaran manualment amb diverses intensitats segons la imatge s’acosti al temple. La Mare de Déu serà custodiada pels Mossos d’Esquadra i la trentena de nenes i dones de la comarca que porten per nom Maria de la Serra.

Aquest any, la imatge serà baixada del seu pedestal a través d’una plataforma que evitarà tocar directament la imatge. Aquest nou sistema s’ha ideat per tal de preservar la Mare de Déu, «ja que té un valor artístic molt important», explica el president de les Festes de la Serra, Toni Cartanyà. De fet, durant el 2015 es va realitzar un estudi geofísic sobre la imatge per determinar el seu estat de conservació i si era convenient treure-la en processó. Els resultats van ser positius, així que la Comissió va decidir utilitzar la imatge original.

Un altre dels moments destacats de la festivitat serà el retorn de la Mare de Déu al santuari, que tindrà lloc el dia següent, 9 de setembre, a partir de les vuit del vespre.

Espectacles i concerts

Les Festes Extraordinàries de la Serra es completaran amb tot un seguit d’actes paral·lels de caràcter popular i familiar. Un aspecte important seran els concerts del cap de setmana vinent que tindran lloc a la plaça de Sant Francesc. Els caps de cartell seran Aspencat i Animal, divendres a la nit; i Maria del Mar Bonet, Quico Pi de la Serra, Joan Isaac, La Gran Pegatina i Emon, el 10 de setembre. El final de festa estarà marcat per un espectacle protagonitzat per Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Comentarios
Multimedia Diari