Montblanc es prepara per viure una setmana immersa a l'edat mitjana

La festa començarà aquesta tarda amb el pregó, que anirà a càrrec del director del Born Centre Cultural, Quim Torra

19 mayo 2017 23:03 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reis, princeses, cavallers, castells emmurallats i dracs. L’edat mitjana torna a Montblanc i ho fa per quedar-se durant una setmana amb la 28a edició de la Setmana Medieval.

En el context de la Diada de Sant Jordi, la Vila Ducal reviurà la llegenda d’aquest jove cavaller de l’edat mitjana, una història que l’etnòleg i folklorista català Joan Amades va situar al seu Costumari Català a Montblanc.

La festa començarà avui i s’allargarà fins diumenge vinent 26 d’abril. Enguany, l’editor, escriptor i director del Born Centre Cultural de Barcelona, Quim Torra, serà l’encarregat de donar el tret de sortida amb el Pregó de la Setmana Medieval. Serà aquesta tarda a les 18.30 h des del balcó de la Casa Desclergue, a la plaça Major de la vila.

En l’acte solemne no hi faltaran cavallers i nobles. Fins i tot els reis, la Princesa i Sant Jordi hi seran presents, que arribaran a la plaça després de recórrer els carrers del centre de Montblanc en comitiva des de l’Antic Hospital de Santa Magdalena.

La jornada comptarà també amb les Rondes Trobadoresques, una cercavila festiva formada per centenars de vilatans que sortiran als carrers per assistir al Sopar Reial, un dels primers grans actes de la Setmana.

Joglars vinguts de diferents punts de la contrada recitaran versos mentre reis i caps de casa acompanyats del seu exèrcit i tota la cort s’aniran sumant a la comitiva. Finalment, a les 21.30 h es donarà inici al Sopar, on la noblesa i el poble compartiran taula a l’interior de l’antiga església de Sant Francesc. Amb les actuacions de les banderes, les ducties, les faranduleres i les dansaires d’Orient es tancarà la primera jornada d’una festa en què Montblanc viurà immersa durant una setmana.

 

Carrers i places medievals

Al llarg dels deu dies de festa, la Vila Ducal presentarà un aspecte totalment d’època. Les banderes coronaran les torres de la muralla, els vilatans vestiran d’edat mitjana i el Mercat Medieval recorrerà carrers i places del nucli antic del municipi, tot ambientant la vila. Embotits, formatges i dolços compartiran espai amb productes d’artesania elaborats en fang, fusta, ceràmica, teixits o joies.

Ferrers, filadores, cistellers, destil·ladors, forners i picapedrers també s’instal·laran al centre de la vila, uns oficis que estan a punt de perdre’s o que cada vegada costa més de veure en públic. Així, els visitants podran observar com els artesans treballen amb els seus productes, tot passejant pel centre de Montblanc.

Aquests espais, que ompliran la vila durant els caps de setmana del 18 i 19 d’abril i el 25 i 26, es veuran complementats pel Mercat de Vins i Caves, a la plaça de Santa Maria, i els Tallers d’Ofici, a la plaça Poblet i Teixidó, on els visitants podran aprendre a tenyir roba, fer arracades o filar un tapís. A més a més, el Fossar de la Muralla de Sant Jordi acollirà l’Escola Cavalleresca.

Comentarios
Multimedia Diari