Montblanc podrà recuperar el darrer tram de la muralla l’any vinent

L’arribada de finançament estatal permetrà consolidar la part corresponent a la plaça de Sant Francesc

19 diciembre 2020 22:30 | Actualizado a 20 diciembre 2020 07:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plaça de Sant Francesc de Montblanc, un dels espais oberts més funcionals de la vila, es troba actualment dominada per les bastides, les grues i les màquines. L’enderroc de dos emblemàtics edificis com Cal Contijoch o el del Kursaal van deixar fa uns mesos al descobert un nou tram de la muralla, que en aquests moments s’està consolidant.

Ara, gràcies al finançament estatal, el tram que queda pendent de la muralla es podrà restaurar quan acabin les obres actuals. Aquesta setmana s’ha fet públic que el municipi de Montblanc ha aconseguit, novament, l’aportació de l’1,5% cultural procedent del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana. Amb la subvenció atorgada es costejarà un 70% del projecte, la qual cosa es tradueix en 189.000 euros, d’un total de 270.000.

La resta del finançament anirà a càrrec de l’Ajuntament, amb un 13% del cost, i el 18% restant l’apostarà una subvenció de la Generalitat a través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC). Amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni històric de la vila, la subvenció es destinarà a restaurar el tram de muralla corresponent a les antigues cases de Cal Casaca i Cal Fartet. Així doncs, l’Ajuntament podrà recuperar el darrer espai emmurallat de l’emblemàtica plaça, que encara estava per restaurar. Aquestes obres, que es duran a terme properament, «suposaran la culminació de tot el tram de la muralla a la plaça Sant Francesc», explica al Diari l’alcalde, Josep Andreu.

Si tot va bé, les actuacions corresponents a aquesta subvenció que acaba d’arribar, podrien començar quan acabin les obres actuals, cap a finals de l’estiu vinent, amb l’objectiu de poder tenir tota la plaça consolidada a finals del proper any. «Faltarà fer l’enjardinament de la zona que serà cap a principis de l’any 2022», puntualitza Josep Andreu, però el gruix més important de l’actuació serà visible en el termini d’un any, aproximadament.

Obres prèvies en marxa

Les obres que s’estan desenvolupant actualment a la plaça són el preludi d’aquesta actuació. També s’estan duent a terme gràcies al finançament de l’1,5% cultural i suposen la restauració de la muralla al tram de l’antic Kursaal, incloent-hi el portal de Sant Francesc. Amb aquestes actuacions i amb les que es faran l’any vinent, «l’espai recuperarà una esplendor inaudita», manifesta l’alcalde. «El temps posarà en valor tot aquest espai monumental», apunta Andreu.

«Haurem fet tota la restauració de la muralla, que ocuparà l’espai on hi havia Cal Contijoch i ja haurem fet tota l’obra que permetrà allargar el pas de ronda 150 metres fins a la torre del portal del Castlà», afegeix. Es tracta de finalitzar la plaça de Sant Francesc, que «és un espai que només té 10 anys de vida com a tal i sembla que hagi estat així sempre», recorda l’alcalde. Per tant, es vol que les actuacions a la zona la converteixin en un sol conjunt format per diversos elements amb un impacte visual monumental. «El claustre, la mateixa plaça, les cases que hem tirat per descobrir la muralla. Tot això culminarà aquest procés del que era l’entrada del Montblanc medieval», diu Andreu.

Ara, en aquesta zona, només quedarà pendent un immoble que es troba davant de la torre de la plaça, que de moment no es tocarà. «N’estem parlant, però hi viu una senyora i ens vam comprometre a no actuar-hi», diu Andreu. No obstant, la satisfacció al consistori per poder seguir endavant amb les obres és molt gran, ja que «l’Ajuntament de Montblanc aconsegueix un finançament molt destacat per tal de seguir recuperant un conjunt emmurallat que el situa com a una de les viles patrimonials capdavanteres del país», conclou l’alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari