Montblanc serà enguany la Vila Gitanera de Catalunya

Tindrà lloc el 3 i 4 d’octubre i hi participaran una vintena de colles i uns 800 balladors

29 febrero 2020 10:40 | Actualizado a 29 febrero 2020 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Montblanc serà aquest any 2020 la Vila Gitanera de Catalunya. A proposta de l’Agrupació de Colles de Ball de Gitanes d’acollir la celebració anual, després de les celebracions a Perpinyà el 2017, Begur el 2018 i Calella el 2019, aquest 2020 Montblanc es convertirà en la nova Capital Gitanera, per primera vegada a les comarques tarragonines.

Aquesta celebració aproparà fins a Montblanc més de 800 balladors d’aquesta dansa tradicional, molt característica a les comarques del Vallès, arrelada als voltants de les festes de Carnaval, però també al Camp de Tarragona i al Penedès per les festes majors.

Tal com va anunciar el president de la Federació de colles de Balls de Gitanes del Vallès, Llorenç  Solà, la trobada nacional tindrà lloc els dies 3 i 4 d’octubre. Un nou esdeveniment que mostra l’atractiu de la vila de Montblanc per acollir esdeveniments d’abast nacional.

La regidora de Cultura i Festes, Judit Pere, va mostrar  la satisfacció d’acollir aquest esdeveniment «coincidint aquest any en que des de l’Ajuntament de Montblanc hem apostat per la recuperació del Ball de gitanes i gitanos».

De fet, serà un dels primers grans actes que acollirà Montblanc un cop presentat el Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc el proper 15 de maig.

Durant el cap de setmana del 3 i 4 d’octubre s’espera la participació d’una vintena de colles i uns 800 balladors. L’Ajuntament demanarà també que el seguici festiu montblanquí surti a actuar per acompanyar els balls de Gitanes. També es demanarà la col·laboració de la Unió de Botiguers i Comerciants de Montblanc exposant als aparadors de les botigues els vestits de les diferents colles participants.

El primer pas que va fer l’Ajuntament i el grup impulsor va ser buscar referències històriques per constatar que un ball d’aquest tipus ja havia format part del seguici de la vila. Així, es va demanar un informe a l’Arxiu Històric de la Conca de Barberà. Hi ha escrits de diversos balls parlats, però en concret d’un ball de gitanes s’ha agafat com a referència una crònica de les Festes de la Serra del 1816, on es parla d’un «baile de gitanas que bailan con sus cordones».

En els darrers anys, la localitat ja ha estat seu d’altres certàmens d’abast nacional com la Ciutat Gegantera de Catalunya, la Trobada d’Armats de les Comarques Meridionals, la Trobada Nacional de Ball de Bastons o la Trobada de Música de Catalunya. Recentment, també s’ha celebrat amb notori èxit la Capital de la Sardana, i aquest mateix 2020 es commemorarà el 50è aniversari de les Festes Pompeu Fabra.

Comentarios
Multimedia Diari