Mor als 97 anys Maria Font, vídua del mecenes espluguí Lluís Carulla

La que va ser presidenta de la Fundació Carulla, que té a l'Espluga el Museu de la Vida Rural, havia rebut la Creu de Sant Jordi el 1995 i va estar vinculada al naixement d´Òmnium Cultural i a l'Orfeó Català

19 mayo 2017 19:59 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Maria Font Bernaus, vídua de l’empresari i mecenes espluguí Lluís Carulla, fundador del grup Agrolimen, va morir ahir als 97 anys, segons va informar la seva família en un comunicat. Font va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1995 i va ser una destacada promotora cultural. El 1990, després de la mort del seu marit, va presidir la Fundació Carulla, fins que el 2006 va ser substituïda per la seva filla Montserrat.

Maria Font també va estar vinculada al naixement d’Òmnium Cultural, entitat de la qual el seu marit va ser un dels fundadors, a l’Orfeó Català i al Palau de la Música, on va ser durant anys vicepresidenta. A més, va ser presidenta honorària del Concurs Internacional de Música Maria Canals.

Lluís Carulla va néixer el 21 de febrer de 1904 a l’Espluga de Francolí. Des de molt jove, Carulla va sentir una sensibilitat especial per la cultura catalana i va fundar la revista El Francolí, en la qual va editar nombrosos articles, fotos i dibuixos. Com a empresari, va llançar els condiments de brou Gallina Blanca el 1937. L’empresari i mecenes va morir a Barcelona el 3 de novembre de 1990.

Nascuda el desembre del 1919, Maria Font va ser una incansable promotora cultural. El seu sentit compromís al servei de la cultura i del país va ser reconegut amb la concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1995.

Presidenta de la Fundació

Font ha estat molt vinculada a la Fundació Carulla, que la tenia fins ara com a presidenta d’honor. N’havia assumit la presidència el 1990, arran de la mort de Lluís Carulla, càrrec que va ostentar fins al 2006, quan va ser substituïda per la seva filla Montserrat. Maria Font n’havia estat la fundadora, juntament amb el seu marit, el 1973, a la fi del franquisme.

Aquesta institució va ser creada amb la voluntat d’impulsar la qualitat i l’arrelament al país de l’escola catalana, de fomentar l’estudi i la transmissió del patrimoni literari català, mitjançant la represa i la continuïtat de la històrica Editorial Barcino, i de vetllar per la preservació, la reflexió i la divulgació al voltant de la transformació del món rural durant el segle XX.

El Museu de la Vida Rural, ubicat a l’Espluga de Francolí, és el museu de la Fundació Carulla. Lluís Carulla va crear aquest museu etnogràfic de la pagesia el 1988 en la que havia estat la casa pairal de la família Carulla i hi va aportar la col·lecció d’estris i eines del camp en procés de desaparició que havia anat recollint.

A més de la seva labor a la Fundació Carulla, Maria Font també va estar vinculada al naixement d’Òmnium Cultural, entitat de la qual el seu marit va ser un dels fundadors, a l’Orfeó Català, al Palau de la Música, on va ser durant anys vicepresidenta, i al Concurs Internacional de Música Maria Canals, del qual era presidenta honorària.

Font tenia sis fills i més de vint néts i ha estat una persona fonamental en la trajectòria de Gallina Blanca i de les empreses del grup Agrolimen (entre elles, Ausonia).

Condol de la Generalitat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila, van lamentar ahir la mort de Maria Font. A través de Twitter, Puigdemont va agrair la seva «trajectòria compromesa amb la llengua i la seva cultura».

Comentarios
Multimedia Diari