Mor el rierenc Josep Maria Catà Virgili, un dels grans empresaris de Catalunya

Comerciant de fruits secs i garrofes en els seus inicis, va ser fundador de Piensos Hens,  president d’Iberpistas, conseller de Cargill i del Banco Popular, entre molts altres càrrecs

24 agosto 2017 07:35 | Actualizado a 24 agosto 2017 07:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresari Josep Maria Catà Virgili (la Riera de Gaià, 1928) va ser incinerat ahir al Tanatori de les Corts de la ciutat de Barcelona, després del funeral oficiat a les dotze del migdia, amb l’assistència dels familiars, amics i una àmplia representació del món empresarial, industrial i de les finances, que van expressar vives mostres de condol. El seu traspàs es va produir dilluns passat, als 89 anys.

Josep Maria Catà va estudiar a l’escola pública de la Riera de Gaià com a única formació acadèmica, però el seu esperit emprenedor i les excepcionals aptituds per al món dels negocis el va dur a convertir-se en un empresari de referència a Catalunya i molt més enllà de casa nostra. Era considerat una de les grans fortunes de Barcelona.

Si en una cosa es va distingir Catà al llarg de la seva vida, tant en l’àmbit empresarial com en el privat, fou romandre sempre apartat de la presència als mitjans de comunicació, incloses les publicacions especialitzades, declinant qualsevol entrevista o opinió, així com renunciar a accedir al món de la política. Un criteri fermament mantingut que contrasta amb el  tarannà afable i el  tracte cordial i proper que sempre el va caracteritzar.

Catà s’inicià aviat en el món dels negocis, com a comerciant de fruits secs i garrofes a la Riera de Gaià, però no trigà gaire a instal·lar-se a Barcelona, on va establir residència, amb la seva esposa Núria Mestre, també de la Riera. A la capital catalana va obrir el despatx per dirigir el seu grup d’empreses i gestionar la seva participació en moltes altres del país i multinacionals, les quals poden totalitzar gairebé un centenar.

Per citar alguna de les empreses en què participà, cal recordar que va ser conseller de Banco Popular, president d’Iberpistas Concesionaria del Estado, conseller de Cargill España i, per posar un exemple de les companyies de casa nostra, va ser fundador de Piensos Hens a Reus, junt amb els germans també rierencs Jaume i Joan Maria Mercadé.

A la Riera, alguns dels familiars de Josep Maria Catà, com els nebots germans Mestre, propietaris d’una granja d’explotació ramadera, destaquen de l’oncle «la bona disposició a l’hora d’aconsellar-nos sobre la gestió del negoci, la qual cosa sovint ens ha estat de gran utilitat».

Cada any, en arribar el 14 de setembre, la festa votiva de Santa Creu a la Riera, en Josep Maria no faltava mai a la cita –l’any passat l’estat de salut li ho va impedir– i venia de Barcelona per assistir al solemne ofici del migdia a l’església. Era el dia en què, d’un any a l’altre, departia amb els rierencs que el saludaven i ell s’interessava per llurs famílies, tot evocant amb nostàlgia els records i l’època de joventut.

Comentarios
Multimedia Diari