Mor electrocutada una de les àligues cuabarrades de Montsant

L'equip de gestiódel Parc Natural analitzarà amb les empreses elèctriques la implantació de mesures preventives

19 mayo 2017 20:22 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una de les àligues cuabarrades que nidifiquen a la zona del Parc Natural de Montsant ha estat trobada morta al peu d’una torre elèctrica de mitjana tensió amb signes d’haver-se electrocutat. Es tractava del mascle d’una de les úniques tres parelles d’aquesta espècie amenaçada que es troben a aquesta zona de la Vilella Baixa, a la comarca del Priorat.

Així, el nombre d’exemplars d’àliga cuabarrada a Montsant s’ha reduït. Malgrat tot, els tècnics del Parc Natural ja han pogut confirmar que la femella que havia perdut la parella compta amb un nou mascle procedent de la comarca de l’Alt Camp. Es tracta d’un exemplar jove anellat nascut l’any 2014. «És impossible, però, que aquest any es reprodueixin», remarquen els tècnics.

Per tal d’evitar nous casos d’electrocució, l’equip de gestió del Parc Natural de Montsant buscarà el compromís de les empreses elèctriques. Així, es volen planificar i executar mesures preventives a través d’un model de col·laboració que ja s’està duent a terme en altres territoris i que ha resultat exitós. Des del Parc s’assegura que la roda de contactes s’iniciarà «en breu».

Programa de gestió

L’exemplar mort comptava amb un GPS i un transmissor de dades via satèl·lit ja que formava part d’un programa de gestió, seguiment i conservació des de l’any 2008. Inicialment, el seguiment el duia a terme l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i, posteriorment, el Parc va iniciar un treball de seguiment amb la instal·lació d’un transmissor satèl·lit al mascle.

Gràcies a aquest programa, s’han pogut detectar els moviments de l’àliga cuabarrada a l’entorn del Parc Natural de Montsant, molts d’ells motivats per l’àliga daurada, el seu competidor més potent.

D’aquesta manera, es va poder posar en marxa un seguit de mesures per evitar que aquesta espècie abandonés la zona i que han comptat amb la col·laboració de diverses associacions de caçadors, el Club del Colom de Vol Català, grups ecologistes, com el Gepec, i el Cos d’Agents Rurals. Les accions han tingut com a objectiu millorar la qualitat del territori, potenciant la disponibilitat d’espècies presa o obrint espais forestals.

La cuabarrada és una espècie amenaçada, per la qual cosa està protegida. A més, es tracta de l’àliga que es troba més vinculada als ecosistemes mediterranis.

Comentarios
Multimedia Diari