Mostra d’imatges de guerra de Walter Reuter

El Centre d’Art de Tarragona acull l’exposició sobre la Guerra Civil espanyola a partir del pròxim dimecres

28 febrero 2019 11:20 | Actualizado a 28 febrero 2019 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El pròxim dimecres, 6 de març, a les 19 h, s’inaugurarà l’exposició ‘Walter Reuter: la llum en la nit fosca. Fotografia de la Guerra Civil espanyola’. L’acte tindrà lloc en el Centre d’Art de Tarragona (Tinglado 2 del Moll de Costa) i es podrà visitar fins al diumenge 24 de març. 

L’exposició ha estat produïda i organitzada pel Centre d’Imatges de Tarragona / L’Arxiu de l’Ajuntament de Tarragona i el Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (URV) i comissariada per Rocio Arnal (CECOS), en el marc dels actes organitzats amb motiu de la commemoració dels 80 anys del final de la Guerra Civil a Tarragona.

Walter Reuter (Berlín,1906 -Cuernavaca, Mèxic, 2005), va créixer en el barri obrer berlinès de Charlottenburg i va iniciar la seva carrera com a fotògraf l’any 1931, documentant gràficament el moviment antifeixista de Berlín. L’any 1933, amb 27 anys i fugint de la repressió nazi a Alemanya, s’instal·là a Màlaga des d’on començà a col·laborar amb diferents revistes i periòdics.

A l’inici de la Guerra Civil, Walter Reuter s’incorporà com a voluntari a les milícies antifeixistes i es va traslladar a Madrid. Compromès amb la causa republicana, les seves imatges van servir per il·lustrar els projectes i programes socials del govern republicà, també va treballar com a fotògraf per a revistes gràfiques estrangeres. L’any 1937, des de Barcelona, va iniciar la seva col·laboració professional amb La Vanguardia. 

La derrota republicana de l’any 1939 el va obligar a emprendre el camí de l’exili. Primer a França, després a un camp de treball a Argèlia, fins que l’any 1942 s’exilià definitivament a Mèxic, on residí fins a la seva mort l’any 2005, amb 99 anys.

Durant el conflicte bèl·lic, Walter Reuter va fotografiar tant les classes populars que s’incorporaven a les milícies com els desplaçats i evacuats que fugien dels horrors de la guerra i la repressió feixista. Walter Reuter cercà i captà el costat més positiu de l’ésser humà enmig de la tragèdia que causà el conflicte bèl·lic. 

Les imatges que s’exposen són reproduccions que el fotògraf lliurava en petit format al govern de la República, a la Generalitat de Catalunya i a la premsa per a la seva posterior publicació, cedides pel Archivo Fotográfico Walter Reuter de Mèxic.

Comentarios
Multimedia Diari