No habrá solución a corto plazo al caos de aparcamiento en la Platja Llarga de Tarragona

Frente a la presión, entidades ecologistas se unen para dar apoyo a la decisión del ayuntamiento de preservar el humedal

19 mayo 2017 18:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La solución al caos del aparcamiento que se registra en verano, especialmente durante los fines de semana, en la Platja Larga tendrá que esperar. Así se confirmaba ayer desde el Ayuntamiento de Tarragona.

La situación se ha agravado desde que el consistorio decidió acordonar, en octubre pasado, una zona de humedal para preservar su valor ecológico, pero también para garantizar la seguridad de los usuarios, ya que, explicaban, la acumulación descontrolada de vehículos no sólo implicaba riesgo de incendios, sino que dificultaba el acceso de los vehículos de emergencia.

Más información en la edición impresa del Diari.  


Comunicado de las entidades que dan soporte a las actuaciones realizadas a la Platja Llarga:

 

Suport a l'actuació de protecció de l'aiguamoll de Platja Llarga i els seus voltants 

Després de molts anys de mobilitzacions ciutadanes liderades per la Plataforma Salvem la Platja Llarga, el moviment ecologista tarragoní va aconseguir aturar el projecte del Servei de Costes de l’Estat i de l’Ajuntament de Tarragona, que pretenia urbanitzar la Platja Llarga convertint el sistema dunar i de rereduna (espais protegits de molt alta fragilitat per les Directrius Europees) en un passeig dur amb bancs, fanals i palmeres.

A més a més, el projecte pretenia asfaltar i eliminar l’aiguamoll segrestat pels vehicles, l’espai que recull les aigües de desguàs del torrent del Catllar o torrent de la Bassa Closa, ubicat entre el Club de Vela i el restaurant Mirall d’estiu. 

Un conjunt de despropòsits, fruit d’una manca de sensibilitat mediambiental, que volia eliminar la memòria històrica d’uns espais molt emblemàtics de tota la ciutadania tarragonina. 

Una nova visió de l’Ajuntament i la constant i contundent pressió ciutadana han aconseguit que avui dia la Platja Llarga conservi un estat i paisatge natural, que la converteix en una platja molt estimada a Tarragona. 

De llavors ençà, no s’ha deixat de protegir les dunes, eliminant plantes invasores, realitzant estudis, fent recompte d’espècies i encerclant-les amb pals i sirgues per evitar el seu deteriorament. La seva espectacular recuperació ha fet que esdevingui un reservori de gran nombre d'espècies vegetals, retenint molta de la sorra arrossegada pel vent. 

Una de les accions més decidides i valentes, dutes a terme recentment, ha estat la recuperació i acordonament d'una part de l’aiguamoll, aquell que, durant molt de temps, era l’aiguamoll segrestat per una munió de vehicles que cada estiu el trepitjaven, l’ocupaven i el deterioraven. 

El caos i el desordre eren la imatge de l'Aiguamoll Segrestat de l'accés principal, on existia un problema greu de cohabitació entre els ecosistemes costaners i el gaudi de les persones.

Paral·lelament es va demanar que es millorés el transport públic, augmentant la periodicitat i fomentant el seu ús. 

Els aiguamolls són ecosistemes de vital importància, doncs sovint, serveixen com a terreny de cria per a una gran varietat de vida animal i com a reservori d'aigua quan plou. 

Es proposa condicionar les antigues instal·lacions esportives de la Ciutat de Repòs i Vacances, encara que sigui de forma provisional, com a zona d’aparcament, per tal d'alliberar en un futur espais que fan funcions d'estrets connectors biològics, també protegir els terrenys que hi han més pròxims al Bosc de la Marquesa. 

Cal destacar que es prioritari demanar figures de protecció legals i efectives marítim-terrestres, per la Platja Llarga, des del Bosc de la Marquesa fins el Preventori de la Savinosa, seguint els consells de les Directives Europees.

GATA-Ecologistes de Tarragona, GEPEC-Ecologistes de Catalunya, Associació Aurora, Associació Mediambiental La Sínia i Federació d’Associacions Veïnals de Tarragona

 

 

Comunicado de la Plataforma Salvem la Platja Llarga:


Proposta d’accés per vianants des de la Ciutat Residencial a la platja Llarga 

Des de la Plataforma ens consta que l’administració –Ajuntament, Generalitat i el ministeri de Foment- s’està plantejant una reconversió de la nacional 340 per transformar-la en un vial cívic. Plantegen reconvertir l’antiga nacional N-340 des de Tarragona fins a la Mora en un itinerari paisatgístic en el que es compatibilitzin tots els usos, entre ells i d’una manera prioritària, el medi ambiental . 

Es proposa una Via Augusta amb trànsit rodat de baixa velocitat, potenciant el transport públic i la bicicleta. En aquest vial es prioritzen tot un seguit d’usos cívics i esportius que es doten amb un seguit d’equipaments culturals. 

En aquest context es planteja la recuperació de dos equipaments públics de primer ordre, avui en desús, que són per una banda el Preventori de la Savinosa i per l’altra La Ciutat Residencial. 

La Plataforma enten que aquesta transformació pot ser molt compatible amb les demandes de connectivitat biològica cap a l’Anella Verda, que assegurin la preservació de la biodiversitat del nostre territori. 

Malauradament però, ens trobem que tot i les bones intencions cap d’aquestes actuacions s’ha dut a terme i que a dia a dia la pressió antròpica de la platja Llarga no fa més que augmentar. 

És per això que des de la plataforma proposem; que d’acord amb el que preveu l’article 53 sobre el Règim d’ ús provisional del sòl, de la Llei d’Urbanisme, s’atorgui a aquets equipaments PÚBLICS una sèrie d’usos provisionals, especialment el d’aparcament. 

Des de la Plataforma Salvem la Platja Llarga entenem que és responsabilitat de l'administració actuar amb caràcter immediat davant d’aquesta urgència i posar al servei de la ciutadania el seu patrimoni públic. Concretament proposem habilitar la zona de la ciutat Residencial que actualment ocupen les pistes de tenis com a aparcament d’estiu per les platges. 

Aquesta senzilla actuació, ens permetria donar continuïtat a la recuperació dels connectors i hàbitats, duta a terme pel voluntariat i també des del consistori. La recuperació de la zona dels aiguamolls, les dunes i de la biodiversitat de la platja Llarga, tot just, ara comencen a mostrar símptomes evidents de recuperació de flora i fauna del nostre litoral, aproximant-nos cada cop més a les recomanacions de la Directiva d’ hàbitats Europea, per restaurar la seva naturalitat. 

Des de l’administració es proposen una sèrie de zones d’aparcament entre la via i la nacional des de les quals s’accediria a peu a la platja preservant-ne així els seu valor natural i limitant-ne la pressió antròpica. 

Demanem figures de protecció legals per la Platja Llarga.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari