Oleoturisme, una experiència per al paladar

Agricultura i gastronomia. Les activitats són un maridatge entre la cultura oleícola i els sabors de l’oli

05 noviembre 2017 10:52 | Actualizado a 06 noviembre 2017 08:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La collita de les olives està a ple rendiment. Coincidint amb la campanya és possible endinsar-se en la cultura i la gastronomia oleícola de la mà d’experiències turístiques que apropen la recol·lecció i l’elaboració d’oli a tot tipus de públic. A la Fatarella, les terres de l’empresa Rius d’Or són l’escenari perfecte per, segons detalla Joan Rius, treballar des de primera hora del matí «recollint olives, per després gaudir d’un bon esmorzar o dinar al tros, i a la tarda portar les olives al molí perquè els visitants puguin emportar-se l’oli a les seves cases». En aquest cas el fruit de la terra i la gastronomia són el maridatge perfecte, ja que també ofereixen un tast entre oliveres. «D’aquesta manera donem a conèixer com es produeix l’oli a Rius d’Or mentre es fa un tast dels olis que elaborem, i que destaquen per la seva excel·lent qualitat», afegeix Joan Rius. De fet, els olis que produeixen a l’empresa són singulars. Explica que tenen una gran intensitat aromàtica i que les matèries primeres són l’oliva arbequina i d’empeltre (autòctona de la Terra Alta), dues varietats que els ajuden a sorprendre els paladars més exigents.

Apadrinar oliveres
Els visitants que s’enamoren del sòl de la Fatarella poden unir-se a ell amb l’apadrinament d’oliveres. A través d’aquesta iniciativa Rius d’Or vol que la tradició oleícola perduri en el temps. «Volem establir un vincle emocional entre els nostres visitants i les oliveres centenàries. Els padrins seran els qui en època de collita extrauran les olives per obtenir directament el seu oli», detalla Joan Rius.

Divulgació
«En els tastos, a més de degustar l’oli que elaborem, volem que la gent sàpiga d’on surt l’oli i que entengui que darrere de l’ampolla que tenen a casa hi ha tot un treball i milers d’anys de tradició», destaca Xavier Guilera, de l’empresa Oli Coll de l’Alba (el Perelló). El paisatge, el tracte directe amb el productor i el contacte amb les oliveres i les olives són elements que formen part de la tasca pedagògica que es desenvolupa a Oli Coll de l’Alba, a més de la base per transmetre l’essència de l’Oli d’Oliva Verge Extra Premium que elaboren el Xavier i l’Alba. «Busquem transmetre, a través de l’ampolla, el paisatge de les Terres de l’Ebre, el territori, el clima i l’essència de les oliveres», destaca Xavier Guilera.

Els maridatges són una part fonamental. «Elaborem olis amb molta personalitat, ja que entenem l’oli com un ingredient gastronòmic», afegeix. Destaca que és important que l’oli tingui aroma, sabor i sigui atrevit. Per aquesta raó el tast es fa amb un got i després s’acompanya amb un maridatge amb un parell d’aliments perquè els visitants puguin apreciar tots els matisos dels dos tipus d’olis monovarietals que elaboren, un de sevillenca i l’altre de morruda. 


Una de les novetats que l’empresa Oli Coll de l’Alba ha incorporat aquest estiu són els tastos enmig del mar. «Oferim la possibilitat de gaudir del nostre oli navegant amb un vaixell», destaca Xavier Guilera. 
És una manera més de gaudir del món de l’oli a través del paladar.

Comentarios
Multimedia Diari