On va ser el president Torra durant el Concurs de Castells?

Després dels crits d’independència i de tres castells, el màxim responsable de la Generalitat va marxar i no va tornar fins als premis

08 octubre 2018 07:42 | Actualizado a 08 octubre 2018 09:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El president de la Generalitat és de la Vella, de la colla guanyadora. Així ho cantaven els castellers de la camisa rosada després de recollir el guardó. El diputat i portaveu del grup parlamentari Junts per Catalunya i alcalde de Valls, Albert Batet, va agafar de la mà al president Quim Torra i el va acompanyar fins a la plaça, on l’esperaven els membres de la Colla Vella. Sense pensar-s’ho, Torra va posar-se una samarreta rosada i es va fer una foto de grup amb els castellers. «És de la Vella, el presi és de la Vella», cantaven.

Però al presi no li agraden gaire els castells o, com a mínim, això semblava. Tres minuts abans de les deu del matí –hora en què començava el Concurs–, Torra apareixia en escena amb un mocador casteller de color groc al coll. L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, com a bon amfitrió, el va rebre i no va faltar-hi la conversa. 

Mentrestant, les colles entraven a plaça amb pancartes amb el missatge «Us volem a casa», referint-se als polítics catalans que estan a la presó. El Concurs no va començar fins que les gralles no van tocar Els Segadors. Va ser llavors quan una estelada gegant es va estendre entre els castellers. I van arribar els dos càntics de moda: «In, inde, independència» i «Ballesteros, dimissió». L’infern per l’alcalde va durar menys d’un minut.

A Torra l’acompanyava el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, i diputats i regidors de l’Ajuntament de Tarragona. Abans de les onze del matí, el president de la Generalitat ja havia marxat de la llotja de les autoritats. No va tornar a aparèixer en escena fins minuts abans de l’entrega dels premis.

Entre les grades, els espectadors lluïen cartells amb tota classe de missatges i de tots colors, però totes demanant la llibertat dels polítics empresonats i la independència de Catalunya. Una pancarta gegant amb el missatge «Fem la República Catalana» corria per les grades, però va quedar aturada i arrugada quan va arribar a la zona de les autoritats. Hi havia polítics de tots els partits. Les colles castelleres, per la seva banda, no van tornar a reivindicar-se durant les gairebé set hores que va durar el Concurs. Com a curiositat, cal destacar el canvi en el color dels mocadors castellers. Fins ara eren de color vermell amb topos blancs. Ara, la majoria de mocadora són grocs i els castellers el porten al cap o a la faixa.

Qui no es va aixecar de la cadira durant tota la jornada va ser l’alcalde Ballesteros, qui mantenia una conversa entretinguda amb el conseller Bargalló.

La coberta discriminatòria
La Tarraco Arena Plaça és una plaça molt còmode per a celebrar el Concurs. A més, fa uns anys que es va instal·lar una coberta al recinte, que s’obre i es tanca depenent del moment. Ahir, durant el Concurs, la coberta s’obria i la claror del sol anava a parar directe a part de les grades, provocant fins i tot alguna molèstia. Però quan el sol va arribar a la llotja de les autoritats, es va decidir tancar-la. Potser només es tractava d’una casualitat. 

Per altra banda, segons va poder saber el Diari, Torra va aprofitar per saludar a Marcela Topor, la dona de l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. Topor estava acreditada al Concurs com a periodista.

Les autoritats van ser les encarregades d’entregar els guardons als tres primers classificats. Ballesteros aprofitava els instants previs per explicar a Torra alguns detalls de la Tarraco Arena Plaça. Es notava que entre l’alcalde i el president hi havia feeling. No paraven de parlar i de riure. 

«Gràcies companys, m’heu fet emocionar», deia Torra a molts dels castellers que pujaven a recollir el premi. Però la pregunta és: On va ser el presi durant el gruix del Concurs?

Comentarios
Multimedia Diari