Opinions dividides davant el retorn del mercat al passeig dels Caputxins de Valls

Els marxants fa set mesos que estan repartits al carrer Germans Sant Gabriel, Pati i plaça dels Quarters per les obres

06 marzo 2020 19:40 | Actualizado a 06 marzo 2020 19:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El mercat de la roba de Valls dels dimecres i dissabtes fa set mesos que ha canviat l’ubicació degut a les obres d’urbanització al passeig dels Caputxins de Valls. En aquest temps els han reubicat en tres zones: al carrer Germans Sant Gabriel, a la plaça dels Quarters i a la plaça del Pati. L’objectiu era unir sinergies i connectar l’eix comercial i la plaça de l’Oli –on té lloc el mercat de fruita i verdura–.

Durant aquest període no s’hi ha pogut circular ni estacionar en aquestes tres vies, però s’ha habilitat els espais per a la circulació de vianants per minimitzar al màxim les molèsties als veïns així com per facilitar els accessos a comerços, serveis i a les escoles de la Candela i del Lledó.

Ara les obres es troben a la fase final i es preveu que estiguin enllestides a finals de març, principis d’abril. «Falta mobiliari urbà i alguna senyal», remarquen fonts municipals.Pel que fa a la ubicació definitiva dels marxants encara no es coneix.

Fonts municipals expliquen al Diari que «s’ha d’acabar de parlar amb els paradistes i no es coneix la ubicació definitiva. La intenció és que es quedin com estan ara». Les botigues i restaurants de la zona fan una valoració positiva de la nova ubicació del mercat. Diuen que «han notat la diferència».

Pel que fa a la opinió dels marxants és diversa. Francisco Cabrera, és la quarta generació i ven roba. Ara està ubicat al carrer Germans Sant Gabriel. «No hi estic malament aquí però potser m’agradaria tornar al lloc de sempre ja que allí estàvem molt junts i no tan dispersats», va dir Cabrera.La Dolores té una parada de roba i està al Pati. «Jo en faig una valoració bona. He perdut clients però n’he guanyat de nous ja que per aquí passa molta gent. Ella ja li està bé quedar-se on està.

L’Ajuntament, amb l’objectiu de facilitar l’estacionament i la mobilitat durant les obres, han establert que tots els dimecres de mercat, es pugui aparcar per només 2 euros tot el dia a l’aparcament soterrat del Pati, després de l’acord assolit amb l’empresa Empark, concessionària del servei.«No ens han dit res encara però ens agradaria saber alguna cosa. Volem tornar al passeig dels Caputxins ja que hem perdut clients», afirma una de les paradistes que ven roba interior a la plaça dels Quarters i que fa uns deu anys que ve setmanalment a Valls.

«Nosaltres estem bé aquí. Fa uns 15 anys que venim a Valls, però de moment estem bé», recalca Josefa una altra paradista de roba interoira la plaça dels Quarters.

Els dissabtes, amb un número inferior de parades, el mercat de la roba se situa només a la plaça del Quarter.

«En el meu cas també vull tornar al passeig dels Caputxins ja que aquí no hi tinc tan espai i no m’agrada ja que estem separats els uns dels altres», detalla un altre paradista que ven roba.

Fase final de les obres

Es preveu que l’execució completa de les obres acabi a finals de març, principis d’abril amb una reforma urbanística integral d’aquesta zona neuràlgica de la ciutat de gairebé 11.000 m2 que inclou a més la renovació i modernització dels serveis públics d’aigua, clavegueram i enllumenat.

A la zona de Caputxins el projecte sobresurt per posar en valors els elements patrimonials d’aquest històric passeig de 185 metres de longitud. En aquest sentit, al principi del passeig s’ha projectat una plataforma viària a un sol nivell que, a més de facilitar i fer més còmoda la mobilitat dels vianants, comptarà amb un paviment diferenciat per acabar generant l’efecte urbanístic d’un espai en format de plaça presidit pel monument als Xiquets de Valls, emblemàtica obra del fet casteller erigida fa 50 anys per l’escultor vallenc Josep Buquets.

De manera similar s’ha actuat a la part alta del passeig per tal de destacar els tres edificis històrics de la Biblioteca Popular, l’església de la Mare de Déu del Lledó i la Casa de Cultura. Així, en aquesta zona, la secció vial seria també a un sol nivell, s’utilitzaria paviment diferenciat i, a la vegada, s’eliminarien els aparcaments per alliberar la zona de cotxes estacionats.

A banda de l’actuació als dos extrems del passeig per destacar els edificis i elements històrics i patrimonials, a la resta de l’àmbit es manté la configuració actual amb l’espai central per a vianants de 7 metres d’amplada, renovant això sí tot el paviment. Es conservarien els arbres i també els punts de llum actuals característics del passeig, tot i que es restaurarien i es modernitzaria la instal·lació elèctrica i es canviarien a tecnologia led per augmentar així lluminositat i reduir consum energètic. Les voreres laterals s’ampliaran fins, com a mínim, els 1,2 metres, facilitant la mobilitat dels vianants.De fet, la seguretat i comoditat dels vianants és la gran prioritat del projecte. En aquest sentit, la reurbanització de la carretera del Pla que pràcticament ja s’ha enllestit, té en la mobilitat dels vianants el seu principal objectiu, amb voreres amb amplades superiors als tres metres. A més, l’obra inclou la urbanització de tots els carrers que enllacen amb la carretera del Pla i, a les cruïlles amb aquests vials.

Modernització d’enllumenat

Aquesta setmana també han començat les obres de modernització de l’enllumenat públic de la carretera del Pla entre la plaça de la Creu i la plaça del Cementiri, uns treballs que s’espera enllestir en tres setmanes. Les obres comporten afectacions en el trànsit i així, mentre durin els treballs, aquest tram de la carretera del Pla serà de sentit únic. En concret, es permetrà l’accés als vehicles que, provinents de la plaça del Cementiri, vagin en direcció a la plaça de la Creu i el centre de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari