Pantalla gegant a TGN per seguir el final del judici del Procés

L’Assemblea Nacional Catalana, (ANC), Òmnium Cultural, i també els partits JxCat, ERC i la CUP tornaran a liderar les protestes i cercaran que la més multitudinària, convocada per a les 20 hores de demà dimecres o del dijous, segons el dia que acabi el judici. 

10 junio 2019 15:38 | Actualizado a 11 junio 2019 17:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entitats i partits independentistes tornaran aquesta setmana al carrer davant l’imminent final del judici del procés que se celebra al Tribunal Suprem, i ho faran per exigir de nou la llibertat dels presos sobiranistes i que els dirigents a l’estranger puguin tornar sense riscos jurídics.

L’Assemblea Nacional Catalana, (ANC), Òmnium Cultural, i també els partits JxCat, ERC i la CUP tornaran a liderar les protestes i cercaran que la més multitudinària sigui una concentració a la plaça Catalunya de Barcelona, convocada per a les 20 hores de demà dimecres o del dijous, segons el dia que acabi el judici. 

A part de la capital catalana, entitats i partits independentistes criden a concentrar-se «a ciutats i pobles de tot Catalunya» sota el lema «Llibertat: l’autodeterminació és un dret» i llegiran un manifest conjunt. 

Precisament, l’ANC, Òmnium, JxCat, ERC i la CUP afronten el repte de teixir una estratègia unitària per als propers mesos, sobretot de cara a com reaccionar davant eventuals sentències condemnatòries de l’alt tribunal. 

Tots els actors admeten que la unitat que es va viure a l’hora, per exemple, d’organitzar el referèndum de l’1-O, ha desaparegut, i que la desunió encara que s’ha accentuat a més per les tres campanyes electorals recents, que els ha obligat a competir i que ha fet aflorar discrepàncies. 

Per recuperar aquesta unitat, el president de la Generalitat, Quim Torra, va començar el passat dimarts una ronda de contactes amb partits i entitats partidàries de l’autodeterminació, i va començar citant l’ANC i Òmnium. 

Via unilateral

Un dels principals debats que haurà d’afrontar l’independentisme dintre de les properes setmanes és si torna a contemplar la via unilateral i, sobretot, si ho fa com a resposta a la sentència que emeti a la tardor el Tribunal Suprem. 

Des de les últimes eleccions catalanes, el Govern, ERC i JxCat, han deixat aquesta via en segon pla, però en els últims mesos actors com l’ANC, la CUP i Demòcrates han tornat a exigir que es posi damunt de la taula. 

Qui més recentment ho ha fet ha estat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que el passat dimarts, en la seva reunió amb el president Torra, li va plantejar que l’única sortida possible era l’unilateral, tot i admetre «la complexitat» que té, com es va demostrar a la tardor de 2017. 
Una altra incògnita que sobrevola la política catalana és si l’independentisme voldrà respondre les sentències amb unes eleccions anticipades –la potestat única de convocar-les és del president Torra–, aprofitant el rebuig que causaria en les seves files una sentència condemnatòria. 

Tot i que el president Torra va dir el passat dimarts que no se sent «un president provisional» i va rebutjar que contempli un avançament electoral, no es va comprometre a esgotar la legislatura de quatre anys, que expira a la fi de 2023. 

L’agenda política de la setmana, doncs, està marcada de nou pel judici del procés, fins al punt que el ple del Parlament no se celebrarà dimecres i el dijous com és tradicional, sinó dijous i divendres: alguns consellers i diputats volen assistir a l’última sessió del judici. 

Torra no ha desvetllat amb precisió què pensa fer si la sentència no és absolutòria: s’ha limitat a dir que portarà la qüestió al Parlament, una cambra on fa pocs dies l’independentisme va recuperar la majoria absoluta després de la renúncia a l’escó de diversos presos sobiranistes que ara són diputats (suspesos) del Congrés. 

Pantalla als 'Despullats'

Òmnium Cultural del Tarragonès instal·larà una pantalla gegant a la Rambla Nova, a l’alçada dels Despullats, per poder seguir les declaracions al Tribunal Suprem dels líders independentistes presos.

A Barcelona, la pantalla s’ubicarà al passeig Lluís Companys, davant de l’Arc de Triomf.

Comentarios
Multimedia Diari