Picamoixons: Demostrar les habilitats amb la pirotècnia

Reportatge. 11 colles i 470 diables van participar ahir a la primera encesa nacional d’enceses de Catalunya. El primer premi va ser per la colla de Diables “Lo Galofre”

10 marzo 2018 21:10 | Actualizado a 12 marzo 2018 19:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«S’han assolit tots els objectius, volíem motivar els grups de diables i ho hem aconseguit», va explicar ahir després del concurs, el president de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya; Pep Enric.

Onze colles i quatre-cents setanta diables van participar ahir al vespre el primer Concurs Nacional d’enceses a Picamoixons.

Va començar amb pluja, però no va impedir cancel·lar l’esdeveniment. Creant aquesta nova iniciativa, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya vol prestigiar la qualitat artística de les colles, posant èmfasi en la dedicació necessària per a la confecció de correfocs els més lluïts i espectaculars possibles.

A les set i deu de la tarda, es va fer la primera ronda d’enceses lliure’ a l’Hort del Llop. I a les vuit del vespre, la segona ronda d’enceses per la igualtat’. Totes les colles disposaven de la mateixa pirotècnia que no coneixien fins minuts abans de l’encesa. El nivell de totes les colles era alt, i encara que estiguessin nerviosos van fer una bona feina.


D’aquesta manera, els organitzadors volien posar en valor l’habilitat de les colles i demostrar al públic la feina que hi ha darrera de cada encesa. 
Per la seva part, el comissari del primer concurs Nacional d’Enceses; Marc Gascón va destacar que «el concurs ha anat fluïd, i no ens ho esperàvem».A les nou del vespre va acabar el concurs i es va fer la lectura del manifest per part de l’ANC-Valls i`Òmnium Cultural Alt Camp.

A un quart de deu es van fer els parlaments per part de les autoritats, i es va fer el lliurament dels tres premis: 1000, 500 i 300€ respectivament.  “Lo Galofre” de Tortosa, la Colla de Diables de Riudoms i la Vella de Gràcia van ser els guanyadors del primer concurs Nacional d’enceses. 


D’acord amb les bases del concurs, dues formacions de diables van representar cadascuna de les vegueries catalanes. Les colles escollides eren La Vella de Gràcia i els Mansuets de Foc de Vilassar de Mar (Barcelona); el Grup de Diables BAT i el Grup de Diables de l’Alt Urgell (Lleida i Alt Pirineu); els Bruixots d’Alcover i la Colla de Diables de Riudoms (Camp de Tarragona); el Ball de Diables Sexes Foc i el Grup Espetegafoc (Penedès); els Diables de la Sa Forcanera de Blanes (Girona i Catalunya Nord), i, per acabar, la Colla de Diables i Tambors “Lo Minotaure” d’Amposta i la Colla de Diables i Tambors “Lo Galofre” (Terres de l’Ebre). 


La festa demoníaca no va acabar amb el terrabastall de petards, sinó al so de la música de Fenya Rai, Viverrida i el DJ Plan B, que van actuar al Local Social de Picamoixons a partir de dos quarts de dotze.


«Ha estat un èxit, i moltes colles ja ens demanen si hi haurà relleu per aquest concurs», assegura Gascon. I és que és un concurs que ha portat molta feina i dedicació: «Ha valgut la pena i estem molt contents dels resultats», afirma el comissari. Haurem d’esperar l’any vinent per saber si es repetirà el concurs.

Comentarios
Multimedia Diari