Pla per restaurar les zones afectades per l’incendi forestal del passat juliol

El projecte preveu construir estructures per frenar l’erosió, la retirada d’arbres morts o la recuperació de conreus

13 octubre 2021 21:30 | Actualizado a 14 octubre 2021 13:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quasi tres mesos després de l’incendi de Santa Coloma de Queralt, es comencen a fer les primeres passes per regenerar la zona cremada. Un projecte impulsat per la Diputació de Barcelona preveu restaurar aquestes àrees boscoses de la Serra de Queralt i la Serra de Miralles que formen part de l’Espai Natural Protegit del Sistema Prelitoral dins de la Xarxa Natura 2000.

Les actuacions previstes són diverses i, entre d’altres, tenen l’objectiu de frenar la degradació del terreny, afavorint la regeneració natural de flora i de fauna. Alhora, es vol protegir altres recursos naturals o infraestructures dels possibles danys que hi puguin haver per un augment de l’erosió. El pla, a més, donarà prioritat a extreure la fusta cremada.

Depenent de l’afectació del foc i del perill d’erosió de les diverses zones, es construiran albarrades per evitar el creixement de l’aigua, per actuar com a barrera que retingui el material arrossegat i per facilitar la regeneració natural aigües amunt i afavorir l’acumulació de substrat favorable. Es tracta d’estructures de 60 centímetres fetes en barrancs o canals d’aigua que tindran un espai de 20 metres de separació.

També es construiran unes altres estructures anomenades feixines, que afavoreixen l’acumulació de materials, però frenen el pas de l’aigua perquè no causi erosió i protegeix els camins dels arrossegaments.

Segons es desprèn de l’informe redactat per dur a terme zaquest projecte, la previsió és que en els propers mesos vagin morint alguns dels arbres que encara resten al perímetre de l’incendi o que pateixin l’atac d’insectes perforadors, a causa de la seva feblesa. Per això, es tallaran tots els arbres cremats morts, els afectats per plagues posteriors a l’incendi i aquells afectats sense possibilitat de supervivència.

Amb l’objectiu d’afavorir la retenció del sòl i crear refugis per la fauna, es faran piles de restes vegetals per fomentar la biodiversitat de la zona.

Durant l’incendi, es va haver de treballar en moltes zones només amb mitjans aeris pel difícil accés a través de senders en molts dels indrets afectats. Per millorar aquests accessos es construiran dos camins que s’incorporaran a la xarxa viària bàsica del Pla de Prevenció d’Incendis. Aquestes noves pistes tindran una amplada d’uns 4,5 metres per permetre el pas de vehicles. També es recuperaran conreus abandonats que es trobaven amagats per la vegetació. Això permetrà posar a disposició més terreny agrícola i incrementar la discontinuïtat del bosc, la qual cosa és positiva davant el risc d’incendi forestal.

Pressupost i terminis

Aquest pla està impulsat per la Diputació de Barcelona en el marc d’un conveni de col·laboració de l’Associació de Propietaris forestal Serres de Miralles-Orpinell i dels ajuntaments del seu àmbit territorial. El pressupost de les actuacions ascendeix a 2,7 milions d’euros i es preveu que els treballs finalitzin a finals del 2022.

Des del territori, la plataforma ciutadana Revifem Queralt, sorgida arran de l’incendi, ha celebrat aquest primer pas de l’administració per a restaurar les zones cremades i insten a tots els propietaris a sumar-se a aquest pla.

L’incendi, que es va originar el passat 24 de juliol a Santa Coloma de Queralt, va avançar des dels termes municipals de les Piles, Pontils, a la Conca de Barberà; i fins a Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous, a l’Anoia, afectant més de 1.800 hectàrees.

Comentarios
Multimedia Diari