Plaça Friki: 'Aquest espectacle es manté gràcies al públic entusiasta'

La Plaça Friki és l’única representació dins de la programació de la festa dedicada al clown i una de les que més ha canviat. La Cia Passabarret és l’encarregada de la seva producció

12 septiembre 2019 20:40 | Actualizado a 13 septiembre 2019 15:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’ ànima del circ i la seva essència màgica es van adaptar a un espectacle únic a Tarragona fa més de 10 anys sota el nom de la Plaça Friki, un esdeveniment en lletra petita dins de la programació de Santa Tecla però amb molta història. Des de l’any 2006 i fins ara, Cia Passabarret són els encarregats de la seva producció però sobretot de mantenir viu el circ encara que sigui en un petit racó de la ciudad.

L’Antic Escorxador de Tarragona va ser el primer escenari de la Plaça Friki i també on el projecte va créixer i va viure els seus millors moments. «Nosaltres vam començar la producció allí i vam portar artistes de gran nivell i prestigi internacional com Jango Edwards, Pepa Plana o Chacovachi, però amb les retallades han canviat Santa Tecla i ens hem anat adaptant any rere any», comenta David Sancho, un dels responsables de Cia Passabarret i de la producció d’aquest esdeveniment.

Després d’anys a l’Antic Escorxador, la Plaça Friki va passar a la Plaça Verdaguer, primer amb carpa i després sense ella per a traslladar-se a la Plaça Corsini on es va celebrar l’any passat. Aquesta Santa Tecla podrem gaudir de l’espectacle al Teatre Magatzem. Una mudança eterna que ha anat augmentant la nostàlgia dels records dels primers anys. «El 2007 vam simular un partit de futbol entre la selecció de Catalunya i la de l’Argentina convertint l’Antic Escorxador en un camp de futbol amb herba i porteries. Al final de cada espectacle, l’artista xutava un penal al següent. Va ser molt divertit, un espectacle total», recorda Sancho, que afegeix entre riures: «Al final va guanyar l’Argentina».

Cia Passabarret és una companyia de circ, malabaristes i pallassos del Camp de Tarragona amb molta experiència i trajectòria que compten tant amb espectacles propis, en distribució com amb la producció de shows com La Cirquera del Prat de Llobregat. «Érem fanàtics de la Fira Tàrrega, de Trapezi i també de la Plaça Friki i poder dirigir i produir els continguts d’aquest espectacle va ser i continua sent tot un orgull i un creixement per a nosaltres», comenta Sancho.

Tot i que sempre ha mantingut l’essència del circ, la Plaça Friki ha anat evolucionant amb els anys més enllà del canvi d’escenari, des de Cia Passabarret consideren que amb el pas del temps aquest esdeveniment s’ha anat fent més invisible. «El circ és el germà petit de les arts escèniques i es programa molt poc. A més, per temes de pressupost, la Plaça Friki s’ha tornat més pallassa i menys cirquera», explica Sancho.

La reivindicació d’aquesta companyia per mantenir la Plaça Friki i no corrompre la seva essència per la limitació del pressupost de l’Ajuntament ha estat la tònica general i constant en els últims anys. «Els diners han tergiversat el concepte de la Plaça Friki. Nosaltres som uns romàntics del circ i lluitem per mantenir el seu esperit però no sempre és fàcil», comenta Sancho, que afegeix: «Aquest espectacle es manté gràcies al públic entusiasta però reclama una inversió i definició per a tornar a ser un espai de referència a Santa Tecla».

Dos anys sense Plaça

El 2006 i el 2015, la Plaça Friki va desaparèixer de la programació de la festa major de Santa Tecla. El primer any va ser per problemes d’espai i el 2015 el motiu va ser la ràbia i profunda decepció d’aquesta productora amb la gestió de l’Ajuntament que es va negar a rebre’ls per a escoltar les seves propostes. «Nosaltres hem posat diners de la nostra butxaca per a no perdre un espai de circ i pallassos a Tarragona enfront de l’arrogància municipal», reivindica Sancho, que afegeix: «La cultura de la ciutat ha perdut el nord, nosaltres continuem fent la Plaça Friki per passió, perquè l’hem fet nostra».

Seleccionar les companyies, definir l’espai i els continguts o buscar personal de muntatge o infraestructures són algunes de les moltes tasques que comporta la producció de la Plaça Friki, un show que amaga molt més treball del que la diversió ensenya. Cia Passabarret comença amb aquest procés a principis d’any paral·lelament a altres projectes dins i fora de Catalunya com la participació a les festes de la Mercè de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari