Places vacants a totes les zones educatives de Tarragona

La directora territorial d'Ensenyament defensa les proves internes de 3r de primària i confirma que al territori no ha generat rebuig

19 mayo 2017 22:54 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Places vacants a totes les zones educatives de la ciutat de Tarragona a causa de la baixa natalitat. Després del període de preinscripció escolar, a l'espera de les assignacions definitives que sortiran dimarts, hi ha 1.301 nens i nenes preinscrits a P3 i una ràtio per classe a la baixa, de 21,68 alumnes per grup -temps enrere eren més de 25- mentre aquells que acaben 4t d'ESO troben el doble de places que alumnes. Són dades que s'han donat a conèixer a la taula mixta d'Ensenyament. Pel que fa al rebuig a les proves de 3r de primària, la directora dels serveis territorials d'Ensenyament, Àngels González, reconeix que és una "adaptació de la LOMCE", però que "harmonitza" amb el sistema educatiu català.

"Les proves diagnòstiques sempre s'han fet, però en comptes de fer-se a començaments de 5è de Primària ara es fan a finals de 3r, i per això no se n'ha fet una gran difusió, de fet harmonitza totalment amb la línia de proves internes que es fan als centres del Departament i les trobem positives, no tinc notícia de cap objecció ni de centres ni de famílies, aquest moviment de rebuig té altres orígens", ha apuntat la directora territorial, Àngels González, després de la taula mixta d'Ensenyament de Tarragona, celebrada aquest dimecres al matí a l'Oficina Municipal d'Escolarització de la ciutat.

Durant la reunió s'han posat sobre la taula les dades de preinscripció pel pròxim curs als 33 centres del municipi -20 públics i 13 concertats-, especialment en els dos cursos d'entrada d'alumnat: P3 i 1r d'ESO. Al primer curs d'educació infantil s'han preinscrit 1.301 nens i nenes sobre una oferta de 1.500 places i 60 grups. La ràtio per grups queda força baixa, de 21,68 alumnes, però el Departament confia que al setembre la mitjana hagi pujat fins als 22 nens. Pel que fa a la taxa d'escolarització, se situa en el 92,60%, i prop del 93% de les famílies han pogut obtenir la plaça en la seva primera opció de centre.

"Havíem previst 24 nens més i només hem fet un canvi: hem suprimit un grup a l'escola Campclar i n'hem afegit a Marcel·lí Domingo", ha afirmat la directora territorial. González ha negat que menys alumnes i menys ràtio, mantenint els mateixos grups, resulti insostenible i argumenta que, depenent dels anys, la natalitat canvia i oferta i demanda s'acaben reequilibrant. Amb tot, de novembre a avui en dia, hi ha un balanç de 67 alumnes menys en educació infantil i primària, entre els centenars moviments d'entrades i sortides d'escolars, sobretot per la marxa de famílies al seu país d'origen. La directora territorial, però ha tret ferro a l'assumpte. "Sobre un total de 13.051 alumnes, representa un 0,5%", ha respost.

En educació secundària, en canvi, l'abandonament d'alumnes és gairebé residual -d'una vintena de nois entre tots els centres. "Mantenir l'alumnat és el nostre objectiu prioritari", ha dit González. De fet, la preinscripció a l'ESO ha complert i fins i tot s'han superat les previsions, la qual cosa fa pressuposar que s'han preinscrit famílies de fora del municipi. Hi ha hagut 1.480 preinscripcions sobre un total de 53 grups. La ràtio se situa en els 29,72 alumnes per grup. El percentatge de repetidors tendeix a la baixa i se situa en el 6,42%, xifra que satisfà el Departament. Hi ha una àmplia oferta en Formació Professional i Batxillerat a la ciutat, fins al punt que hi ha dos places per als alumnes provinents de 4t d'ESO.

González ha reconegut que aquest pròxim curs no es veuran grans obres, però que s'està treballant en el projecte de l'esperada nova escola de l'Arrabassada, i que es començarà a construir l'any que ve. A part, el Departament invertirà 476.000 euros en obres de manteniment en una dotzena de centres educatius. Però tant la regidora d'Ensenyament, Carme Crespo, com l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros, mantenen la seva reivindicació per a la construcció de nous centres educatius, com el de la zona de Ponent, i que estigui enllestit pel 2017, així com l'agilització del projecte de l'escola de l'Arrabassada. "El greu és que, si no presenten projecte aviat, tindran excusa perquè se'ls haurà de tornar a donar llicència", ha etzibat l'alcalde.

Comentarios
Multimedia Diari