Present i futur de la recollida de residus a Tarragona

El Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya, del període 2013-2020, marca que s’ha d’incrementar la recollida selectiva municipal fins a un nivell mínim del 60% respecte als residus generats

25 febrero 2019 11:30 | Actualizado a 25 febrero 2019 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ciutadans de Tarragona recullen selectivament un 30,83% dels seus residus, dada de l’any 2017 (últim any tancat). Tot i que dista del percentatge definit en el PRECAT20, a grans trets l’evolució és positiva, ja que el 2006 es recollia selectivament el 16,92% dels residus. 

Per fomentar la recollida selectiva, l’Ajuntament va posar en marxa diferents actuacions, com són les 5 fraccions de recollida selectiva a totes les illes de contenidors, la instal·lació de 5 deixalleries mòbils i una deixalleria fixa, serveis de recollida personalitzada de residus voluminosos prèvia trucada al Telèfon Verd, recollida d’oli, tèxtil, piles, nous serveis de recollida comercial, etc. 

També s’han canviat les papereres de les platges per un model que facilités la recollida selectiva i s’han instal·lat papereres de recollida selectiva a totes les dependències municipals, escoles i d’altres entitats i també a les festes de la ciutat. 

S’han iniciat els tràmits administratius preliminars per substituir 119 illes de contenidors soterrats per contenidors de superfície.

Què ha fet l’Ajuntament per optimitzar el rendiment d’aquests serveis i la màxima col·laboració ciutadana? 

La consellera Ivana Martínez ens informa del següent:

Per promoure i donar a conèixer tots aquests serveis i facilitar-ne l’accés a la ciutadania, l’Ajuntament ha efectuat diferents actuacions, tal com: 

1) Informació ciutadana:

- Aplicació mòbil EPP!, canal que proporciona una relació més directa, ràpida i àgil amb el ciutadà per temes relacionats amb l’espai públic.

- Facebook d’espais públics i altres xarxes socials.

- Pàgina web i telèfon verd.

- Realització d’una vintena de campanyes de foment de la recollida selectiva i del civisme, com són les últimes campanyes realitzades per donar a conèixer la recollida de residus voluminosos i les bones praxis pels propietaris de gossos, sota la marca ‘Em comprometo amb Tarragona’, els tallers anuals a les escoles, etc.

- Repartiment de material per ajudar a separar els residus, bosses de ràfia per paper i cartró, envasos i vidre i bosses compostables i cubells per la matèria orgànica, embuts d’oli per l’oli de cuina usat, cendres individuals per les platges, etc.

2) Optimitzar els serveis:
Dins la concessió administrativa del contracte de recollida i transport de residus urbans, neteja viària i de platges i gestió de la deixalleria municipal, l’Ajuntament de Tarragona disposa de 57 vehicles i camions per la recollida de residus municipals, 56 vehicles i maquinària per a realitzar la neteja viària de tot el terme municipal i 614 illes de contenidors de recollida selectiva (aproximadament 3.200 contenidors).

Per garantir el bon funcionament dels serveis de neteja i recollida l’Ajuntament porta a terme un exhaustiu control i seguiment mitjançant un sistema de posicionament geogràfic de flotes (GPS), que porten incorporats tots els vehicles assignats als diferents serveis.

Aquest sistema segueix i informa en temps real del recorregut que fa cadascun dels vehicles i ens permet obtenir la següent informació: 

-    Recorregut realitzat en cada jornada laboral (mati, tarda, nit)

-    Aturades del vehicle durant el servei realitzat

-    Velocitat del vehicle durant tot el seu recorregut

-    Control horari en temps real durant tot el servei

-    Noms dels carrers on realitza el servei

-    Ubicació geolocalitzada del vehicle durant tota la jornada

-    Contenidors recollits i el seu recorregut

-    Contenidors rentats en el seu recorregut

-    Aturades del motor durant la seva jornada

-    Destí final dels residus recollits (plantes de tractament de residus)

Conclusió 
La consellera fa un balanç positiu de la feina realitzada aquests darrers 4 anys pel sistema de control exhaustiu de la contracta de recollida de residus i neteja viària i platges, que reverteix en un benefici directe per a recollida selectiva i, en conseqüència, pel medi ambient. 

Amb aquestes actuacions s’han deixat les bases i fonaments perquè la nova contracta de l’any 2023 continuï implantant les millores tecnològiques aplicables al servei de recollida de residus, que permetrà implantar el pagament per generació, és a dir, determinar la taxa fiscal en quotes pel ciutadà que s’ajustin als residus que han generat a casa seva i que hagin estat separats selectivament.

Aprovar aquestes diferents quotes graduals de la taxa fiscal de recollida selectiva de residus, és aplicar el principi europeu de «qui contamina, paga», ja que les persones que separin millor els seus residus i disminueixen la seva bossa de rebuig pagaran molt menys, donat que els residus selectius són portats a gestors autoritzats que procedeixen a la seva valorització i a l’economia circular.

La consellera també recorda als tarragonins que els objectius que ens demana la Unió Europea no s’assoliran, si no col·laborem tots plegats, ciutadania i Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari