Priorat Singulars: suma de vins i valors

Els cellers Vall Llach, Mas d’en Gil, Clos Figueras i Mas Doix s’uneixen per donar a conèixer la tipicitat del territori

04 noviembre 2017 18:10 | Actualizado a 04 noviembre 2017 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els cellers Vall Llach (Porrera), Mas d’en Gil (Bellmunt del Priorat), Clos Figueras (Gratallops) i Mas Doix (Poboleda) han sumat esforços per donar a conèixer els vins de cadascuna de les zones, tant en l’àmbit local com internacionalment. «Busquem explicar el Priorat a través dels quatre pobles, que són força singulars i que representen més de la meitat de producció vinícola de la comarca», destaca Marta Rovira, viticultora del celler Mas d’en Gil. Aquest és el sentit de l’associació Priorat Singulars, que aquesta setmana s’ha presentat a Falset. 

Valentí Llagostera, del celler Mas Doix, detalla que l’entitat va començar a gestar-se fa gairebé quatre anys en el marc de les jornades ‘Espai Priorat’, una trobada que reuneix a prescriptors de tot el món i cellers de la DOQ Priorat. «Però va ser en la trobada d’enguany quan vam decidir definitivament impulsar el projecte, i crear Priorat Singulars», afegeix. Les primeres sensacions entre el sector vinícola i de l’hostaleria són positives. «El comentari general ha estat que la iniciativa té molt de sentit. De fet, en denominacions d’origen d’altres països la creació d’associacions de cellers és una eina relativament habitual per impulsar projectes», afirma Valentí Llagostera, i afegeix que «treballarem per sumar valors». Continua explicant que el sector de l’hostaleria veu en la iniciativa el valor afegit per poder realitzar una proposta diferencial en si mateixa, és a dir, programes de cap de setmana per visitar els quatre cellers acompanyats d’un recorregut per tot el Priorat, i donant a conèixer la gastronomia, el paisatge, la natura, etc. 

Cellers familiars, de petita dimensió, amb una consolidada trajectòria vitivinícola i vins elaborats amb varietats autòctones (garnatxa i carinyena) són alguns dels trets diferenciadors que comparteixen els quatre cellers i que els uneixen en l’impuls de la cultura del vi al Priorat. «També destaquem per tenir vinyes pròpies, fet que resulta una forma d’estar més compromesos amb el territori», destaca Valentí Llagostera. 

El sentit de l’associació agafa més força si es té en compte que cadascun dels cellers representa un territori del Priorat. Assegura que «no podem obviar que cada poble té unes característiques diferents, des d’un microclima, precipitacions, temperatura,... que ens obliga a parlar de cada territori». La viticultora del celler Mas d’en Gil destaca que «avui en dia el mercat ja és més madur i els professionals volen aprofundir en el coneixement de cada zona del Priorat».

La comarca

L’essència de l’associació Priorat Singulars també és revalorar el territori. «És evident que rebem moltes visites motivades pel món del vi, però en un futur la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO ha d’esdevenir també una empenta molt important per realçar el modus vivendi, la cultura i la manera de ser al Priorat», afirma Valentí Llagostera del celler Mas Doix. Els cellers Vall Llach, Mas d’en Gil, Clos Figueras i Mas Doix també comparteixen la preservació de la cultura del vi. «Forma part del nostre ADN i la seguirem defensant», conclou. 

Comentarios
Multimedia Diari