Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Prop de 5.000 tarragonins rebran noves ajudes per a la dependència

Aquestes persones ja han estat diagnosticades pels equips de valoració en un grau de dependència moderada

ACN

Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una persona gran rebent assistència sanitària. Foto: Arxiu ACN

Imatge d'arxiu d'una persona gran rebent assistència sanitària. Foto: Arxiu ACN

A Tarragona hi ha 5.006 persones amb el grau I de dependència moderada. A nivell de Catalunya, el total ascendeix als 58.864, els quals s'aniran incorporant progressivament a partir d'aquest dimecres al sistema de protecció que els garanteix la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD). El Departament de Benestar Social i Família destinarà inicialment 18 milions d'euros per atendre aquestes persones, que ja han estat diagnosticades pels equips de valoració de la dependència. Ara, aquests expedients s'enviaran als ajuntaments, que són els encarregats de confeccionar el Programa Individual d'Atenció (PIA), que recull el servei acordat entre el professional de serveis socials i la persona dependent.

La cartera de la dependència prevista per les persones amb dependència moderada es composa dels serveis relacionats amb els centres d'atenció diürna per a gent gran, centres d'atenció diürna per a persones amb discapacitat, servei d'atenció domiciliaria, prestació econòmica per a cuidador no professional i serveis de promoció de l'autonomia personal -habitatges per a persones amb malaltia mental i persones amb discapacitat-.

La Secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal, Carmela Fortuny, ha argumentat que tot i que les gairebé 60.000 persones amb dependència moderada ja estan valorades, la seva entrada al sistema serà "gradual" perquè a partir d'ara s'hauran de dur a terme els plans individuals d'atenció de cadascuna d'aquestes persones i que seran consensuats amb les seves famílies. Fortuny ha dit que seria "molt agosarat" parlar de mesos per tancar tot aquest procés ja que es desconeix la situació real de cadascun dels dependents, en el sentit que poden haver canviat de grau i se'ls hagi de fer una revisió. Però, ha deixat clar que els equips estan preparats i que el sistema es reactiva "de forma immediata" a partir de demà.

Es prioritzaran els expedients més antics, així com els corresponents a les persones amb situació de risc social. "Hi posarem tot el ritme i tots els recursos perquè les persones hagin d'esperar el mínim possible", ha afirmat Fortuny. La Secretària d'Inclusió Social i Promoció de l'Autonomia Personal ha reiterat que totes les persones amb dependència podran ser ateses pel sistema i que aquest mes de juliol ja hi haurà persones a qui se'ls farà el seu pla individual d'atenció.

El Departament recorda que la legislació estatal no preveu per a les persones de grau I la compatibilitat entre diferents prestacions, mentre que a Catalunya, en canvi, el Govern sí contempla seguir oferint la compatibilitat dels serveis de llar residència i d'atenció diürna per a les persones amb discapacitat amb un grau I assumint el cost integra d'aquesta compatibilitat.

La LAPAD estableix tres nivells de dependència (gran dependència o grau III; dependència severa o grau II i dependència moderada o grau I) i la seva incorporació gradual al sistema de protecció previst a la llei. El govern espanyol va ajornar l'entrada al sistema de les persones amb grau I (dependència moderada) des del 2012 fins a l'1 de juliol de 2015 en virtut del Reial decret de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i el foment de la competitivitat.

La Generalitat assumeix més del 80% del cost de desplegament de la llei

Actualment, el sistema català de la dependència ja atén 139.995 persones (51.241 de grau III; 76.993 de grau II i 11.821 de grau I) que reben en total 179.115 prestacions i/o serveis. Les persones ateses representen el 97,20% de les persones valorades amb grau protegible.

L'any passat, el Departament de Benestar Social i Família va destinar 1.351 milions a finançar les prestacions i serveis de la llei de la dependència, de manera que la Generalitat ja assumeix el 82,52% de la despesa en dependència, mentre que l'Estat només aporta el 17,48%, un percentatge que el Govern considera "clarament insuficient" i que evidencia, segons afegeix, l'incompliment de l'Estat de les seves pròpies lleis ja que la LAPAD estableix que el desplegament s'ha de finançar a parts iguals.

Fortuny ha indicat que el pressupost de 18 milions d'euros és "suficient" per atendre en una fase inicial aquestes gairebé 60.000 persones dependents. Així mateix, ha lamentat que la Generalitat ingressarà només 44,33 euros per persona i mes provinents de l'Estat, quan per exemple un servei d'atenció diürna el cost total s'enfila fins als 300 euros per persona i mes.

A banda de les persones ateses al sistema de protecció fixat a la Llei de la dependència, un gruix important de persones també està atesa pel sistema català de serveis socials. Aquests serveis poden ser una llarga estada sociosanitària, recursos d'habitatges per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, recursos d'habitatges per a persones amb discapacitat, recursos diürns per a persones amb discapacitat o programes com el d'atenció social a les persones amb discapacitat (PUA) o el SAPLL.

Els ajuntaments, per la seva banda, també ofereixen el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) Social a 39.023 persones. D'aquestes, una part pot tenir un grau de dependència moderada tot i que se'n desconeix el nombre ja que al SAD social no es demana la identificació de les persones ateses.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También