Protecció Civil de la Generalitat desactiva l'Alerta del Pla INUNCAT, un cop finalitzat l'episodi de fortes pluges de la passada matinada

El telèfon d´emergències 112 ha rebut 314 trucades relacionades amb les fortes pluges d´ahir i la passada matinada, sobretot amb origen al Segrià. Cap d´elles per una incidència greu

19 mayo 2017 22:09 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT ateses les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya SMC i per la disminució de les tempestes que es van produir ahir i durant la passada matinada.

 Segons informa el SMC, s’esperen superacions del llindar d’intensitat de pluja de 20mm/30 min a partir de migdia i fins al vespre a les comarques de Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Anoia, Bages, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Osona, Selva, Garrotxa i Ripollès. Els xàfecs poden anar acompanyats localment de tempesta.

 El telèfon d’emergències 112 ha rebut 314 trucades relacionades amb les pluges des d’ahir al matí fins a les 7 hores d’avui, cap d’elles per una incidència greu. El 41% de les trucades (129) s’han concentrat a la comarca del Segrià i 98 d’aquestes s’han fet des de la ciutat de Lleida; des de Tarragona s’han fet 18 trucades i 9 des de Barcelona. Els avisos al telèfon 112 han estat principalment per inundacions de baixos, filtracions i obstacles a la calçada.

 Els Bombers de la Generalitat han atès 177 serveis per la pluja a tot Catalunya, entre les 21.00 hores d’ahir i les 10.00h d’aquest matí. El major nombre de serveis s’han fet a la Regió de Lleida (119), però a mesura que la tempesta es desplaçava cap a l’est, els Bombers de la Generalitat també han hagut d’atendre serveis a la Regió de Tarragona (13), a la Metropolitana Nord (14), a la Centre (11), la Metropolitana Sud (15), a Girona (2) i les Terres de l’Ebre (3).

 A Montoliu de Lleida, els Bombers de la Generalitat han retirat les restes d’un sostre d’uralita de la Cooperativa local que havia caigut al damunt d’uns vehicles estacionats i tallaven part de la LV-7002. A Juneda s’ha fet el sanejament de la paret perimetral d’un pati que ha caigut a la via pública, al carrer Anselm Clavé. A Aitona, han retirat part d’una planxa de xapa caiguda a la teulada d’un edifici veí. I a Vic, han treballat en el despreniment d’un sostre i part de la coberta que ha arrossegat part de la façana d’una casa deshabitada.

 Els Bombers de la Generalitat també han intervingut en 3 serveis de llamp; per un petit foc forestal de 150 metres quadrats a Ginestar, per revisar un petit incendi sufocat per veïns a Mediona i per sanejar una paret foradada per un llampec als Hostalets de Pierola, al carrer Manresa, 96.

 Activitats de Joventut

-A la Torre de Cabdella (ahir durant la tarda) un agrupament que estava acampat a la Plana de

Mont-ros a prop d’un riu s’ha traslladat a una escola del municipi de la Torre de Cabdella a

causa d’una tempesta. Acabaven l’activitat diumenge i van decidir finalitzar ahir. Els pares anaven a buscar-los al vespre.

-A Capolat (Berguedà), els Bombers de la Generalitat i els Mossos d’Esquadra van traslladar un agrupament de Tiana (18 menors i 7 monitors) a l’alberg de Berga a causa d’una forta tempesta amb llamps.

-A Cabanelles, l’agrupament escolta SKUES de Barcelona ha estat traslladat des

del terreny d’acampada a un local del centre cívic del municipi. L’alcalde de Cabanelles ha sol·licitat a Creu Roja 20 mantes per als nens.

 Subministrament elèctric, incidències ja tancades

Durant l’episodi de pluges s’ha produït un tall en el subministrament elèctric a Lleida que va afectar 3.900 abonats. A Montblanc, 635 abonats s’han quedat sense llum aquesta matinada. A Aiguamúrcia, una incidència relacionada amb el temporal ha afectat a 240 abonats i a Castellar de N’hug ha afectat a 260 abonats. Tots els abonats ja han recuperat el servei.

 Plans activats:

S’ha activat en Alerta el Pla del Parc Fluvial del Besòs.

 Incidències carreteres:

Durant la matinada, a la C-35 pk 51 (Santa Maria de Palautordera) ha caigut un arbre que ocupava parcialment la carretera. Manteniment de carreteres l’ha pogut retirar i no hi ha hagut afectats.

 

Segons dades de l’SMC, alguns registres d’intensitat màxima (l/m2 en 30 minuts) de les darreres pluges són:

Mollerussa (Pla d’Urgell) 36,7

Tivissa (Ribera d’Ebre) 36

Els Alamús (Segrià) 34,1

Alcarràs (Segrià) 31,8

Vic (Osona) 26,3

Girona 21,8

 

Alguns registres destacables d’acumulació entre divendres i la matinada de dissabte (fins a les 5 hores) són:

Espot (2.519 m) (Pallars Sobirà) 63,7 l/m2

Tivissa (Ribera d’Ebre) 58,1 l/m2

Aitona (Segrià) 48,5 l/m2

Torres de Segre (Segrià) 43,7 l/m2

A més, les tempestes han anat acompanyades de força aparat elèctric: 4.991 llamps han tocat terra.

 

Comentarios
Multimedia Diari