Protecció Civil registra un descens de trucades en la prova de sirenes de risc químic

El test periòdic de les alarmes s'escolta en 36 municipis de Catalunya

19 mayo 2017 23:05 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La prova de sirenes que alerten d'un accident químic s'ha pogut escoltar aquest dilluns al migdia a 36 municipis de Catalunya i, en el cas de Tarragona, s'han rebut força menys trucades de ciutadans que en ocasions anteriors -de 307 al març de l'any passat a 102-. Segons constata Protecció Civil de la Generalitat, aquest descens demostra que la població coneix cada cop més no només el test sinó el procediment de confinament que hauria de seguir en cas d'accident químic real. A Catalunya únicament tres sirenes, a Les, Barcelona i Tarragona, que ja estava previst que no s'activarien per diversos motius, no s'han escoltat. Uns 12.800 escolars, la meitat a Tarragona, han fet proves de confinament.

Un 62% de les trucades d'arreu de Catalunya que ha rebut el 112 durant l'exercici -162 en total-, que ha tingut lloc entre les deu del matí i les dotze del migdia, han tingut origen als onze municipis del Camp de Tarragona. Respecte la prova del passat octubre, en l'àmbit català els avisos de ciutadans s'han reduït en un 40% i en un 54% respecte la de març. "Hem fet molta difusió de la prova i hem buscat la complicitat dels mitjans de comunicació que ens ha permès arribar a molta més gent", ha explicat la responsable de Protecció Civil a Tarragona, Eli Llombart.

"A Tarragona tothom està molt conscienciat sobre aquest tipus de proves i quins són missatges de confinament associats a la prova so de sirenes de risc químic. Potser hem d'explicar que en un simulacre no s'han de confinar. Recomanem el confinament o, sinó, reconèixer el so i estar a atents a altres moments que soni sirena i no sigui un simulacre", ha declarat Llombart des de la sala de control del CECAT de Reus. En total, s'han provat 83 sirenes en 36 municipis de Catalunya -a Barcelona, Tarragona, les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central-. Segons la responsable de Protecció Civil, únicament n'han deixat de sonar tres. "La prova ha anat molt bé. Tenim ja constància que tres sirenes no sonarien", ha apuntat.

Una, a Lles (Val d'Aran), on existia una empresa química que ja no hi és i s'ha optat per fer un "test silenciós". Una altra a la zona del Morrot, a Barcelona, on s'havia detectat prèviament un cas "d'intrusisme" i es continua investigant els fets. Una tercera a la zona del port de Tarragona, situada a les instal·lacions d'una empresa que ha tancat i que, per tant, ara no disposa de subministrament elèctric. "Estem valorant què fer: si fer arribar el subministrament o traslladar-la dins de la mateixa zona. Està en una part on la població ja està coberta", ha precisat.

La prova ha servit també per posar en pràctica una prova de confinament entre 12.874 alumnes de centres escolars de Catalunya , 6.795 dels quals a la zona del Camp de Tarragona. En aquests centres - Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Canovelles, Granollers, Constantí, Tarragona, Riells i Viabrea i el Morell- s'ha mostrat els alumnes com actuar en cas d'accident químic i posar en pràctica el confinament. Segons Llombart, aquesta prova permet també traslladar a les famílies dels alumnes que, en cas d'accident, el confinament és necessari i que no és recomanable anar a les escoles a buscar els infants perquè podria exposar-los a situacions "poc segures".

 

Comentarios
Multimedia Diari