Quaranta anys fent picar bastons

El Ball de Bastons de Tarragona celebra l’aniversari protagonitzant la imatge del barrilet de Santa Tecla, juntament amb la Mulassa, i organitzant la Mostra de Folklore Viu amb quatre colles convidades

14 septiembre 2017 16:43 | Actualizado a 14 septiembre 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ball de Bastons està d’aniversari, i l’entitat sencera vibra amb emoció de tot allò que podran fer per celebrar-ho i la injecció de motivació extra que suposarà per a tots els membres de la colla. I és que el Ball de Bastons celebra el 40è aniversari de la seva recuperació, però en fa 360 de la primera mostra documentada del ball a Tarragona. Així, és una de les entitats històriques a la ciutat, però que inevitablement, com tot el que dura durant segles, ha passat per moments difícils. Amb l’aniversari, però, s’han carregat les piles i ja hi ha diverses novetats planificades. L’escenari principal de la celebració, com no podia ser d’una altra manera, serà Santa Tecla. El barrilet ho demostra, portant orgullós la imatge dels bastoners i de la Mulassa, totes dues entitats d’aniversari.

Els bastoners seran els encarregats d’organitzar la mostra de Folklore Viu, i comptaran amb convidats d’arreu per fer una festa conjunta on es puguin contemplar les diferents maneres de fer el ball de bastons. Les colles escollides són de Pamplona, l’Arboç, Salou, Artès i Tarragona, amb l’Esbart Santa Tecla. El més interessant d’una trobada d’aquestes característiques és veure les diferències entre les colles que, malgrat que totes fan ball de bastons, tenen caràcter propi i moviments identitaris. Per exemple, el Ball de Bastons de Tarragona és un ball molt enfocat a picar ben fort els pals i a fer picar les espardenyes contra el terra, de tal manera que «és un tret identitari del nostre ball, l’espardenya picant a terra és un símbol», explica la presidenta del Ball de Bastons, Cristina Gil.

Les novetats

Pel que fa a les novetats, la primera i de les més importants és la represa del Ball de Bastons infantil, que feia dos anys que no es podia dur a terme per manca de picadors petits. «Feia dos anys que els petits no sortien, i enguany tornaran a sortir i amb el vestuari renovat, perquè es veia molt vell i ja no lluïa», explica Gil, clarament orgullosa de tota la feina que els ha portat fins aquí. Al vestuari, malgrat que es manté el disseny, s’hi han introduït alguns canvis per commemorar la renovació. Primerament, s’ha canviat el mocador, que era llis i amb garlandes, per un mocador estampat més semblant al mocador tradicional. També s’han substituït les espardenyes per unes de color granat, a conjunt amb la resta d’elements. La presidenta dels bastoners explica que aquesta és una mostra de la voluntat de la junta de «seguir endavant, mai se’ns havia reconegut com a símbol de la ciutat, però hem lluitat molt, i ara toca fer una rentada de cara, reinventar-nos i posar-hi tot l’esforç».

Els bastoners petits estrenaran nou vestuari, amb el mateix disseny

Enguany ha estat un any ple de canvis, el que ha implicat molta feina de la nova junta, però també moltes il·lusions fetes realitat. Els bastoners ja tornen a tenir local d’assaig, després d’una renovació profunda de l’espai, un pas endavant per poder assolir certs objectius: «volem assajar sovint, al llarg de tot l’any, no quatre dies abans de les actuacions. El fet de tenir local ens ho farà més fàcil i podrem fer molta més sensació de família», assegura la presidenta. A més, han iniciat tot un projecte de captació de nous picadors, ja que «cada cop teníem menys canalla, i això no ho podem deixar perdre.

També han tornat antics picadors», comenta Gil. De fet, de cara a l’any vinent, i amb la celebració dels 360 anys de l’existència de Ball de Bastons documentats, encoratjaran tots els membres a proposar noves idees perquè la colla segueixi creixent.

Per ara, la consigna és poder-ho passar bé amb l’aniversari per Santa Tecla, millorar la comunicació amb els altres balls de bastons i poder fer gran la seva colla, que actualment compta amb quinze picadors adults i vuit de petits.

Comentarios
Multimedia Diari