Quatre dècades lluint el lila en diades castelleres

Castells. Els castellers de la Jove de Tarragona van penjar ahir les seves camises liles i el domàs per celebrar els 40 anys de la primera diada oficial de la colla a la Galera

14 agosto 2020 07:10 | Actualizado a 14 agosto 2020 08:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

3d6, 4d6, intent de 2d6 i quatre pilars de 4. Aquesta va ser la primera diada que la Colla Jove Xiquets de Tarragona va rubricar amb la ja icònica camisa lila fa just quaranta anys. Corria el 13 d’agost de l’any 1980 i prop d’una vuitantena de castellers tarragonins van viatjar fins a la Galera, al Montsià, per celebrar la primera actuació oficial de la colla del Còs del Bou.

Cal remarcar l’oficialitat d’aquesta diada, ja que l’any anterior, el 4 de novembre de 1979, la colla va fer la seva primera actuació sense camisa i sense castells -per falta d’efectius només van carregar el pilar de quatre- a Cornudella de Montsant.

«Vam arribar a les 4 de la tarda a la Galera i feia molta calor. Recordo que va ser una actuació on tots els castellers estàvem molt nerviosos» rememora Màrius Castellví, un dels castellers que va participar a la diada de la Galera. Tenia 17 anys i va ser un dels segons del 4d6 que es va descarregar a plaça. En Màrius recorda aquell dia com «la confirmació del projecte de la Jove» per les sensacions que els castellers van notar al llarg de la diada, en gran part gràcies al fet de lluir la recentment estrenada camisa lila, però també pels castells assolits i per l’entrada a plaça en cercavila amb els grallers, al capdavant de la comitiva, acompanyats de la canalla. L’acotxador i l’enxaneta pertanyien als Nois de la Torre, ja que la Jove aleshores no disposava de canalla i va haver de demanar la cessió d’aquestes dues peces vitals en un castell a la colla del Baix Gaià.

La celebració d’un color polèmic

El cert és que l’elecció del lila com a color insígnia de la colla va portar força controvèrsia al món casteller local de Tarragona, ja que se suposava que els colors blau marí i lila havien estat prohibits en un pacte durant la reunificació de les dues colles l’any 1970.

Quaranta anys després la colla compta amb una massa social que ronda les 700 persones que llueixen el lila arreu de la ciutat i a les places del territori. Segons l’actual cap de colla, el Gorka Bertran, el llegat dels castellers que van participar a la diada de la Galera l’any 1980 segueix present gràcies a «l’essència castellera que es respira al Còs del Bou que fa que qui es vulgui sumar a nosaltres s’impregni de la nostra història». L’arribada de les noves tecnologies facilita que els nous castellers puguin informar-se i conèixer quina és la història de la Jove i el seus orígens, però parlar amb castellers veterans com el Màrius Castellví els hi pot donar una altra dimensió

Per aquesta efemèride ahir els castellers de la Jove van penjar als balcons les seves camises i samarretes lila. «Aquesta temporada l’agafàvem amb ganes de millorar la de l’any passat i sent el 40è aniversari, encara més. Ens hauria agradat celebrar-ho a plaça, fent castells», lamenta el Gorka qui explica que la colla tenia intenció d’actuar ahir a la Galera, on tot va començar a prendre forma fa quaranta anys.

Comentarios
Multimedia Diari