Quatre de cada deu metges de família de l’ICS fan vaga al Camp de Tarragona

La incidència és més alta s'ha focalitzat en ciutats com Reus i Salou

26 noviembre 2018 19:45 | Actualizado a 26 noviembre 2018 20:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El seguiment de la vaga entre els metges de família de l’ICS al Camp de Tarragona aquest dilluns ha estat del 40,24% -n’han fet 99 dels 246 facultatius afectats- i del 27,03% en el cas dels pediatres -10 de 37-.

Segons ha explicat el director territorial d’atenció primària de l’ICS, Daniel Ferrer-Vidal, la xifra és inferior a la del conjunt de Catalunya, tot i que la incidència ha estat més elevada en ciutats com Reus -on ha rondat el 50%- i Salou.

En conjunt, les xifres de seguiment han estat molt menors en el cas dels odontòlegs (5%) i els metges residents (2,94%). Ferrer-Vidal ha afegit que la primera jornada de vaga no ha deixat incidències remarcables i ha garantit que, si bé s’han hagut d’ajornar visites, les urgències s’han atès.

Segons l’ICS, la majoria dels usuaris estaven informats i alguns d’ells ja no s’han desplaçat als centres sanitaris. Pel que fa als serveis mínims, aquest dilluns i dimarts estan acordats en un 25% i, a partir de dimecres, s’apujaran al 33%.

Ferrer-Vidal ha recordat que hi ha negociacions en marxa i que hi ha “la voluntat ferma” d’arribar a un acord. El director territorial d’atenció primària s’ha mostrat partidari de la petició d’un màxim de 28 visites diàries i de 12 minuts per visita.

El primer dia de vaga convocat per diversos sindicats als centres sanitaris catalans s’ha desenvolupat sense incidències destacables. Els serveis mínims han garantit en tot moment l’atenció als dispositius urgents, que en el cas de l’atenció primària s’ofereix als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) i als punts d’atenció continuada (PAC). També ha funcionat amb normalitat el servei del Programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES). La central de trucades de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha tingut la mateixa activitat que un dia normal.

El director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha explicat avui algunes de les accions que es posen en marxa per afrontar els reptes de l’atenció primària.

Entre la quarantena de mesures previstes, Argimon ha destacat la incorporació de 201 metges i metgesses de família per cobrir les necessitats actuals de plantilla i poder assolir l’objectiu d’un temps mig de visita de 12 minuts en una jornada diària d’assistència de 5 hores i 6 minuts.

Actualment, la institució té el pressupost necessari per poder-los contractar, però ara no hi ha aquest nombre de professionals a la borsa de treball de l’ICS. Per aquest motiu, i fins que no es trobin nous professionals, l’ICS proposarà que aquells professionals que ho vulguin podran augmentar el nombre de pacients que tingui assignats a canvi d’un increment de salari proporcional a aquest augment.

Els usuaris reclamen a sindicats i administració que desconvoquin la vaga

La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) ha reclamat al sindicat Metges de Catalunya i a l'administració que desconvoquin la vaga de metges convocada des d'avui i fins al divendres tant als centres d'atenció primària públics com concertats.

L'associació d'usuaris entén la "legitimitat" de la convocatòria de vaga però lamenta que repercuteixi "directament" en "milers de pacients" que durant els propers dies veuran "alterades de forma important o directament suspeses" les visites que tenien programades. CUS alerta que això implica tant primeres visites com altres de seguiment i control, així com l'administració de vacunes, les proves diagnòstiques o analítiques diverses.

L'entitat afirma entendre que "moltes" de les reivindicacions dels metges són "raonables" i "necessàries", però tot i això consideren "molt preocupant" que la "situació límit a la qual s'ha arribat" tingui "un cop més com a víctimes propiciatòries" els usuaris, que "tornen a ser els
grans damnificats".

És per això que CUS demana a l'administració sanitària i als sindicats que arribin a un acord "de forma prioritària" per desconvocar la vaga i "evitar el deteriorament progressiu de la qualitat assistencial".

 

 

Comentarios
Multimedia Diari