Quatre generacions de la botiga de joguines Ca Bonifàs de Valls

Reportatge. Aquest establiment ubicat al carrer de la Cort ha rebut el premi de l’establiment centenari que atorga la Generalitat

05 diciembre 2019 09:40 | Actualizado a 05 diciembre 2019 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La botiga de joguines Ca Bonifàs de Valls és coneguda per les joguines de goma dels diferents elements del seguici cerimonial de la ciutat. Cada Sant Joan intenten treure’n algun de nova. Gemma Fabregat és la quarta generació i qui porta actualment la botiga.

La Generalitat els hi ha atorgat el distintiu en el marc dels Premis Nacionals als establiments comercials centenaris.

«Estem contents del reconeixement ja que és un reconeixement a tota la família que hi han posat ganes i han aixecat el negoci. Ens hem hagut de readaptar però estem satisfets», assegura Gemma Fabregat qui porta ara la botiga de Ca Bonifàs del carrer de la Cort de Valls.

Lluís Bonifàs –la primera generació del negoci– va ser llauner i electricista i fabricava regadores, màquines d’ensulfatar i altres productes de llauna.

També venia llums i les instal·lava a les cases. La seva filla Francisca va agafar el relleu de la botiga.Compaginava l’ofici de botiguera amb el de pintora i professora de dibuix.

També va innovar comercialment i va introduir a ca Bonifàs vaixelles, nines de cartró i pilotes de roba. El seu fill Lluís Fabregat va seguir amb el negoci. De fet, Va ser el primer de Valls en vendre joguines de marques desconegudes llavors com Lego, Educa, joguines de fusta, entre altres.

Sempre va buscar iinnovar en el sector i la seva manera de pensar original el va conduir a fer les coses diferents.

Ara ho porta la seva filla Gemma Fabregat que fa els gegants de goma i també ven joguines educatives i material Montessori.«Quan jo vaig entrar vaig descobrir que hi havia una altra manera de fer les joguines i enfocades a la part educativa i que potenciessin la creativitat i que el nen es desnvolupés ell mateix», va explicar Gemma Fabregat. Afegeix que «sempre hem intentant reiventant-nos ja que cada cop més el comerç local és més complicat però de moment seguim i estem contents».

Joguines de goma

Ca Bonifàs de moment ja ha fet 12 joguines de goma dels diferents elements cerimonials de Valls. «Ara ja estem pensant en quina joguina presentarem per Sant Joan. A més, també ens agradaria fer alguna joguina de goma especial per a les pròximes Decennals», detalla Fabregat.

De fet, cada any els nens esperen amb il·lusió que arribi Sant Joan per comprar la joguina per afegir-la a la seva col·lecció. Han fet el drac, la gegantona, la Mulassa, el bou, el Gegant de la Porra, entre d’altres.

«Ja els hem fet pràcticament tots, però anirem pensant en el proper». Els petits col·leccionistes ho fan amb la mateixa afició com es feia abans els trenets o les figuretes.

Els infants hauran d’esperar fins al juny per saber quina serà la joguina de goma de Ca Bonifàs.

Comentarios
Multimedia Diari