Quatre generacions elaborant pa a Vallmoll

Reportatge. El forn Ca Ralet es dedica a l’ofici des de l’any 1889. La Generalitat l’ha reconegut per la seva trajectòria com a comerç centenari

17 octubre 2018 10:04 | Actualizado a 20 noviembre 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«És un reconeixement als pares i els avis. Sense ells això no hauria estat possible», així de satisfet es mostrava el propietari del Forn Ca Ralet de Vallmoll, Joan Banús, el qual acaba de rebre un guardó per la Conselleria d’Empresa i Coneixement de la Generalitat amb el Premi Nacional als establiments comercials centenaris. Banús porta el negoci juntament amb la seva dona, Josepa Molet. Un dels requisits d’aquest reconeixement era tenir mínim cent anys i que ho haguessin portat la mateixa família.


El Forn Ca Ralet està ubicat al carrer Mossèn Llop de Vallmoll i ara ho porta la quarta generació del negoci que ha passat de pares a fills i nebots. L’establiment data de 1889, any en què els besavis van començar a fer pa al forn, però aquest ja existia. «El forn és anterior al 1889 però no hem trobat cap document que ho acrediti», comenta Banús. 
El forn de llenya encara és el mateix i s’utilitza. Més tard els propietaris van comprar un forn elèctric que dona més color al pa. 


Abans era un procés més lent

«Per exemple els besavis feien el pa al matí hi havien de bufar el pa al natural. No sabien a quina hora estaria a punt i s’havien d’esperar moltes hores», recorda el propietari de l’establiment, que afegeix que «abans el procés era més lent i pesat, ja que no hi havia tants productes especialitzats». 


Ara, el Forn Ca Ralet s’ha reinventat i elabora vuit coques de recapte a més de dolces de diferents gustos. «Volem potenciar la coca, ja que no és tan fàcil trobar-la en grans superfícies», assegura Joan Banús.  Així, doncs, en fan de ceba, espinacs amb panses i pinyons, samfaina, carbassó amb formatge, tomàquet amb formatge, xampinyons amb formatge, all i julivert, escalivada amb anxoves i de bolets. «Aquests, els anem a buscar nosaltres mateixos», afirma Banús. També fan coques de dos gustos diferents.


Cada setmana, a més, elaboren coques adobades. «El pare ja les feia i jo utilitzo la seva fórmula. Té un gust característic i les fem cuites a damunt del forn o amb una llauna que queden més toves».
El Forn Ca Ralet ha passat una guerra, una crisi, però la valoració que en fan fins al moment és positiva. «Molta gent ara ens coneix per les coques i ens venen a comprar de diferents llocs del territori», conclou Joan Banús, el propietari del Forn Ca Ralet de Vallmoll.

Comentarios
Multimedia Diari