Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Querol gestionarà i restaurarà el castell del municipi

El ple municipal aprova el conveni de cessió per un mínim de 30 anys de l'equipament, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i de propietat privada

ACN

Whatsapp
Imatge del castell medieval de Querol. FOTO: ACN

Imatge del castell medieval de Querol. FOTO: ACN

L'Ajuntament de Querol (Alt Camp) gestionarà el castell del municipi, de propietat privada, durant un mínim de 30 anys. Un ple extraordinari celebrat aquest dilluns ha aprovat per unanimitat la subscripció del conveni de cessió, que permetrà signar la proposta perquè els propietaris cedeixin el castell al consistori.

La gestió de l'equipament per part de l'Ajuntament permetrà fer les obres de restauració i consolidació del monument, originari del segle X, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i que els darrers anys s'ha anat degradant. De moment, s'opta per una cessió de 30 anys, ampliable a 50 i amb la voluntat del consistori que el castell passi a ser de propietat municipal.

Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde, Jordi Pijoan, el castell, de propietat privada, té diferents requeriments del Departament de Cultura perquè es rehabiliti, ja que en els darrers anys hi ha hagut esllavissades importants. "Ha anat passant el temps i la seva situació és crítica, hi ha elements antics que tenen perill de ruïna i de caure en la via pública", ha afegit.

La intenció de l'Ajuntament és tenir una cessió "prou llarga" per poder incorporar subvencions de diversos departaments. Així, la cessió serà, de moment, per 30 anys i és ampliable a 50, subjecte a la inversió que es faci a partir d'ara. Així, si s'atorga una subvenció de l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment, es podria ampliar més anys.

Més enllà d'aquest primer acord, Pijoan ha afirmat que l'Ajuntament i els propietaris volen negociar a partir d'ara un conveni urbanístic perquè la cessió sigui definitiva i el consistori es quedi el castell.

El primer projecte per frenar la degradació i iniciar obres urgents preveu una inversió d'uns 40.000 euros. Les actuacions se centraran a evitar que caigui cap estructura més i consolidar les actuals.

Aquests diners han de sortir d'una subvenció del Departament de Cultura per equipaments culturals. A banda, al consistori li agradaria poder fer altres actuacions, com excavacions o recuperar l'accessibilitat. Per tot plegat, la intenció és demanar ajuts a la Diputació de Tarragona.

Temas

  • Querol
  • castell
  • patrimoni

Comentarios

Lea También