Querol guanya el Premi Iniciativa Medi Ambient 2018 de la Diputació

Per la recuperació del Camí de les Terres del riu Gaià

19 febrero 2019 17:33 | Actualizado a 19 febrero 2019 17:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un projecte de l’Ajuntament de Querol que ha permès recuperar el Camí de les Terres del riu Gaià és el guanyador del XIVè Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació de Tarragona, dotat amb 3.000 euros.

Així mateix, el jurat també ha concedit una accèssit del premi a l’Ajuntament de la Pobla de Massaluca per un projecte de desenvolupament ecoturístic.

El Premi Iniciativa Medi Ambient de la Diputació reconeix anualment projectes innovadors i capdavanters orientats a potenciar el desenvolupament sostenible del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en àmbits com el medi natural, el paisatge, els residus, l'urbanisme, l'energia o l'aigua.

El projecte Promoció i recuperació dels valors naturals del riu Gaià de l’Ajuntament de Querol ha consistit en la creació d’un itinerari senderístic que ressegueix el curs del riu en el tram entre Querol i el Pont d’Armentera i que permet descobrir llocs que gairebé havien quedat esborrats per la vegetació i la malesa.

També ha concedit una accèssit del premi a l’Ajuntament de la Pobla de Massaluca

Per dur a terme la recuperació d'aquest camí s’hi han instal·lat baranes de seguretat, palanques i un pont penjant per unir les dues vores del riu. A més, s’hi ha treballat en passos suspesos i s’hi han col·locat cartelleres informatives i pals direccionals que serveixen de guia durant tot el recorregut.

Com accions complementàries, l’Ajuntament de Querol ha editat un mapa amb tots els detalls per donar a conèixer el recorregut i també s'hi impulsen actuacions d'educació ambiental com la reintroducció de la tortuga de rierol al riu Gaià, la campanya de captura del visó americà o el projecte Salamandra de recuperació d'amfibis.

Es tracta d’una actuació innovadora i adaptada a la realitat local, que contribueix a la sostenibilitat de l’espai natural amb la recuperació d’un tram del riu Gaià i dona a conèixer un territori desconegut augmentant el nombre de visitants i el turisme familiar al municipi. 

Per la seva banda, l’Ajuntament de la Pobla de Massaluca ha presentat un projecte consistent en la restauració de les basses antigues que rodegen el municipi amb l’objectiu que serveixin com a punts d’atracció de fauna i per a la creació d'una ruta. Les basses recuperades tenen una història molt lligada al municipi, ja què antigament es feien servir de reservori d’aigua per als animals i l'ús domèstic, i sempre han estat un espai de reunió i descans per als veïns.

Amb la restauració de les basses s’ha aconseguit que aquestes puguin tornar a retenir aigua. L’actuació també preveu la instal·lació de suports per a diversos grups de fauna (aus, insectes i amfibis) per tal que serveixin per crear refugis i hàbitats amb l’objectiu que les espècies s’adaptin i sigui possible tornar a desenvolupar activitats ecoturístiques com l’observació d’aus, la fotografia natural, l’observació d’espècies animals, vegetals, el senderisme, i l’aprenentatge sobre valors naturals i històrics locals.

Comentarios
Multimedia Diari