Querol i Mont-ral volen que una agència gestioni els espais protegits

Els dos municipis pretenen que l’ens impulsi definitivament el desenvolupament socioeconòmic de les àrees rurals

28 mayo 2020 07:40 | Actualizado a 28 mayo 2020 08:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els municipis de Querol i Mont-ral (a l’Alt Camp), que tenen bona part del seu terme qualificat com a espai protegit, demanen que la Generalitat creï una agència –igual que hi ha la de l’aigua o de l’habitatge– que doni un impuls definitiu al desenvolupament socioeconòmic de les àrees rurals. Consideren que el valor mediambiental del seus boscos i la seva natura es pot potenciar molt més del que s’està fent. I per això s’han sumat a la iniciativa iniciada per diverses entitats per demanar l’Agència de Natura de Catalunya.

El terme municipal de Querol, per exemple, té 7.226 hectàrees, de les quals unes 5.000 estan protegides per la Xarxa Natura 2000, assenyala l’alcalde Jordi Pijoan. La superfície catalogada forma part del Sistema Prelitorial Central, que engloba el que abans eren tres PEIN: Montagut, Saborella i riu Gaià.

Actualmnent, aquesta protecció només implica que si s’ha de portar a terme un projecte o una iniciativa –sigui arreglar una casa o un camí, o construir un parc eòlic- s’ha de comunicar a Medi Natural. Segons la dimensió de l’obra, la Generalitat pot demanar un estudi d’impacte ambiental. Però pels treballs més petits no se sol·licita.

Els dos ajuntaments ja han signat el manifest per crear l’agència. En el document s’indica que en termes econòmics està calculat que per cada euro de despesa pública que es destina als espais protegits se’n generen deu en forma d’aportació a l’economia del territori. Per això, consideren que és una eina més cap a una transició cap a un model de vida sostenible des d’aquests territoris rurals i forestals donem suport a la creació de l’agència.

Jordi Pijoan recorda que el municipi de Querol, des de fa uns anys, rep un «turisme de qualitat, que ve a descansar i a desconnectar envoltat de natura». Recorda que fa vuit anys no havia cap lloc on pernoctar al municipi. A hores d’ara hi ha quatre cases rurals i tres restaurants, repartits en tres nuclis del municipi: Querol, Ranxos de Bonany i Valldosera. L’alcalde recorda que el seu equip de govern s’ha marcat com una de les prioritats potenciar aquest tipus de visitant.

«Ens troben en un espai natural que l’estem promocionant des de l’Ajuntament, pel nostre compte. Ara per ara, la Generalitat no té les eines ni els recursos per invertir en aquest espai. Per això, esperem que amb la creació de l’agència, hi hagi les eines i recursos per invertir en la natura». Afegeix que els pressupostos autonòmics pel medi natural són molt baixos.

L’alcalde recorda que ara no hi ha una política clara en aquest sentit, està dispersada per diferents departaments de la Generalitat, «no tenim un referent clar». Per això, «volem que es faci un pla de gestió, que també seria important per la prevenció d’incendis forestals».

Un dels molts instruments

En el manifest s’indica que «l’Agència de la Natura de Catalunya només és un instrument entre molts d’altres que han de servir per fer una transició cap a un model de vida sostenible i una societat justa. Fa més de tres anys que la majoria de grups parlamentaris estan treballant en la preparació d’aquesta llei, comptant amb la participació dels diferents actors del territori i donant resposta a una petició històrica del sector acadèmic i ambiental i de bona part de la societat».

Afegeix que l’agència «també respon a la necessitat de tenir una administració àgil i eficaç que tingui capacitat pressupostària i que generi procediments menys burocratitzats. Així mateix, la creació de l’Agència, prevista en l’actual Pla de Govern, ha de facilitar la implementació dels compromisos del Govern i del Parlament de Catalunya en matèria ambiental».

Comentarios
Multimedia Diari