Qui vol tastar els ranxets típics del Serrallo?

Gastronomia. Dotze veïns cuinaran ‘in situ’, per a 240 comensals, sis dels plats que s’elaboraven, tant a les barques com a les cases

04 octubre 2019 08:00 | Actualizado a 05 octubre 2019 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Romesco de pop amb allioli, estofat de carn, sardines amb escabetx fideus amb verat, all cremat de moixina i espineta amb caragols. Aquests són els sis plats que tastaran els 240 comensals que diumenge participin en la segona edició dels Tastets del Serrallo, una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer els ranxets que els serrallencs elaboraven, tant a les barques com a casa.

La idea va sorgir l’any passat, a càrrec de l’Associació de Veïns del Serrallo. Sis persones del barri van cuinar per a 120 comensals. A causa de l’èxit que va tenir la jornada, l’entitat veïnal ha decidit enguany duplicar-ho tot, tant els cuiners com els comensals. Dotze veïns elaboraran, per parelles, receptes típiques del barri per a 240 persones.

La festa gastronòmica se celebrarà aquest diumenge. A partir de les onze del matí i sota la pèrgola del barri mariner, els protagonistes començaran a cuinar. Aquells que vulguin podran acostar-se i conèixer de primera mà els artistes culinaris. Hi haurà vermut i música. A partir de la una del migdia, els comensals que hagin adquirit el tiquet podran seure a les taules, que estaran ja preparades i limitades per tanques. Els membres de l’Associació de Veïns del Serrallo seran els encarregats de repartir les degustacions.

El preu per a poder participar és de 18 euros i inclou els sis tastets, vi, pa, postre i cafè. «De moment, s’han apuntat gairebé 200 persones. Encara tenim lloc per unes quaranta», explicava ahir el president de l’entitat veïnal, David Martín. Qui vulgui apuntar-se encara és a temps. Només cal que s’acosti a l’Espai d’Entitats –al mateix edifici de la Confraria de Pescadors– i buscar als membres de la junta de l’associació de veïns.

I qui són els protagonistes?

Cap dels participants és cuiner. Tots ells són del Serrallo o tenen alguna vinculació important amb el barri. La majoria són pescadors. Diumenge es posaran el davantal per ensenyar a la ciutat quins són els plats més típics del Serrallo.

Joan Artells i Josep Maria Sans, ambos patrons de barques, són una de les parelles participants. Elaboraran insitu un estofat de carn. Pitu Mosquits i Peret Núñez, també pescadors, faran un romesco de pop roquer amb allioli. La Paquita Ruiz y la Paquita Canturri –mare i filla– prepararan un dels plats més tradicionals de la ciutat: l’espineta amb caragols. «Farem servir 350 trossos d’espineta i 12 quilos de caragols», deien les Paquites.

La següent parella és l’Agustí Rillo i el Lluis Palau. Faran sardines en escabetx. «La idea és que cadascú faci alguna recepta diferent. Que hi hagi varietat. Carn, peix blau, entre altres», apuntava Rillo. Kiko Dalmau i Jesús Veciana, una altra de les parelles, prepararan fideus amb verat. «És un plat típic que feia el meu avi, que tenia una botiga de queviures, que li deien la Tenda de Pepe», explica Kiko Dalmau. L’última parella és en Jordi Mallol i en Jordi Gispert. Faran moixina a l’all cremat. «És un plat senzill de fer, desconegut i molt mariner. Tothom coneix el romesco. D’aquesta manera reivindiquem el peix a l’all cremat», explicava en Jordi Mallol.

«Volem fer valdre allò que els nostres avantpassats feien diàriament, i que hem sabut mantenir en els plats de la cuina actual», assegurava el president de l’entitat veïnal, qui afegia que la jornada de diumenge té com a principal finalitat «la transmissió de coneixements, de cultura i d’art serrallenc».

Comentarios
Multimedia Diari