Reconeixement per la feina de l’Equip d’Atenció Primària de Valls

Ha tingut els millors resultats en els estàndars de qualitat assistencial entre un centenar de centres que han estat analitzats

07 febrero 2018 14:21 | Actualizado a 07 febrero 2018 14:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Equip d’Atenció Primària de Valls ha assolit els millors resultats de Catalunya en els Estàndards de Qualitat Assistencial (EQA). Entre els més de 60 indicadors analitzats es té en compte la població adulta i tracten d’oferir informació relativa al correcte control dels pacients amb patologies com la hipertensió, la diabetis o la dislipèmia.


L’EQA és l’eina, utilitzada des del 2006 en l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut, per mesurar, a través d’uns indicadors, el control adequat de diferents patologies i la realització d’activitats de prevenció. 


Aquesta eina, que es va començar a treballar en el Camp de Tarragona i que, posteriorment, es va integrar en els 283 equips que l’Institut Català de la Salut gestiona arreu de Catalunya, serveix com a instrument d’avaluació i permet comparar els resultats entre els diversos equips.


El director de l’ABS Valls Urbà, Josep Maria Magrinyà, assegura que «els resultats són gràcies a la tasca de tots els professionals a la consulta».
El Camp de Tarragona és el territori amb millor puntuació d’EQA en població adulta i el segon en pediatria. 
L’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Valls és el que n’ha obtingut la millor puntuació en població adulta (dels 20 equips del territori, 12 estan entre els 100 millors). Pel que fa a l’EQA de pediatria, l’EAP de Falset és el sisè equip de Catalunya amb millor puntuació.


L’apunt
Els indicadors es mesuren en població adulta, i els professionals registren quan realitzen l’atenció al pacient, tracten d’oferir informació relativa al correcte control dels pacients amb patologies com la hipertensió, la diabetis o la dislipèmia, al mateix temps que detecten, per exemple, si un pacient amb una patologia està rebent el tractament adequat, si té administrades les vacunacions que li corresponen, si s’ha fet el consell per deixar de fumar, el cribratge del consum d’alcohol o altres, entre més de 60 indicadors.


«L’indicador treu resultats mensuals, i d’un any a un altre no hi ha hagut massa canvis» afegeix Magrinyà que «aquest és el valor afegit i hem de seguir millorant els serveis».
Pel que fa a l’estudi de pediatria, aquests mesuren, per exemple, el programa d’activitats preventives en edat pediàtrica, la cobertura vacunal, l’adequació dels tractaments en funció de patologies i altres. La qualitat assistencial es dóna als professionals, metges, infermeres i pediatres, i ajuda a millorar.

Comentarios
Multimedia Diari